Ekstra SU-år kan sikre 2020-besparelse

SU-REFORM: Udregninger fra Uddannelsesministeriet viser, at en omlægning af SU'en til lån, når studerende går over den normerede tid, kan sikre en stor bid af de to milliarder til regeringens 2020-plan.

En ændring af det danske SU-system, hvor det ekstra års SU omlægges til lån, kan hente en stor del af den besparelse, som "Hurtigere igennem"-reformen skal levere til regeringens 2020-plan.

Ifølge en udregning, Uddannelsesministeriet har lavet for Folketingets Udvalg for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser, vil en reduktion af SU'en til normeret tid bidrage med 840 millioner kroner til samfundsøkonomien i 2020.

De 840 millioner kroner kommer fra en beregning, som uddanelsesminister Morten Østergaard (R) har indarbejdet i et svar til udvalget.

Beregningen er et et forsøg på at belyse konsekvenserne af en omlægning af det danske SU-system til et system, der ligner det norske. Konklusionen i ministerens svar er, at det er for svært direkte at sammenligne norske og danske forhold. Men ministeren viser altså samtidig, at en omlægning af det danske system kan tage en stor bid af den besparelse, Morten Østergaard skal levere til regeringens store økonomiske 2020-plan.

Ikke topprioritet
Ifølge Altinget | Forskning & Innovations oplysninger vil hovedfokus i regeringens kommende udspil dog ikke ligge i hverken en norsk model eller en svensk model, som også har været bragt op i Folketings-udvalget.

De Radikale er principielt imod, men tøver også med at afvise en så stor besparelse. Morten Østergaard (R) har tidligere kæmpet indædt imod besparelser på netop SU'en under forhandlingerne med den tidligere regering om tilbagetrækningsreformen.

Omvendt er en afskaffelse eller omlægning af det ekstra års SU den simpleste måde at skaffe en stor sum penge hjem til regeringens store 2020-regnestykke. Det skulle ifølge Altinget | Forskning & Innovations oplysninger være centralt for Finansministeriet, at netop omlægninger i SU-systemet kan give en mere konkret og større gevinst end andre tiltag i det udspil, som er ved at blive skruet sammen i Uddannelsesministeriet.

Forhandlingerne om, hvordan man kan få de studerende hurtigere igennem uddannelserne, står øverst på arbejdslisten, når uddannelsesministeren er tilbage fra forældreorlov i februar.

 

Forrige artikel Her er EU-formandskabets dagsorden for forskning og innovation Her er EU-formandskabets dagsorden for forskning og innovation Næste artikel DM: Corydon må rette ind efter Rigsrevisionen DM: Corydon må rette ind efter Rigsrevisionen