UNHCR: Vi kan ikke løse verdens flygtningeproblemer uden den private sektor

Antallet af mennesker på flugt er højere end nogensinde før. Hvis vi skal kunne hjælpe dem, er det afgørende, at den private sektor tager et endnu større medansvar, end tilfældet er i dag, skriver privatsektorchef i FN's flygtningeorganisation, Eva Raabyemagle.

Øget sikkerhed og stabilitet i verden hænger uløseligt sammen med, at vi sikrer en bedre fremtid for verdens rekordmange mennesker på flugt. Hvordan vi løser disse udfordringer, er noget af det, som i disse dage diskuteres på World Economic Forum i Davos.

Faktum er, at verden står over for historiske udfordringer med vold, forfølgelse og et stigende antal konflikter, som tvinger rekordmange mennesker til at flygte fra hus og hjem for at overleve – for tiden 114 millioner. Klimakrisen gør kun situationen endnu værre.

Samarbejde med den private sektor

UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, og andre humanitære organisationer arbejder utrætteligt for at hjælpe mennesker på flugt. Men vi kan ikke gøre det alene.

Derfor ser vi i UNHCR med optimisme på, at vi i disse år oplever en stærkt stigende interesse fra den private sektor til at tage medansvar og bidrage til at skabe varige løsninger for mennesker på flugt.

Mange virksomheder og fonde rundt om i verden støtter finansielt, hvilket stadig er den hurtigste og mest effektive vej til at støtte mennesker på flugt. Men et stigende antal bidrager også på andre måder.

For eksempel tilbyder store internationale virksomheder inden for blandt andet detail- og modebranchen jobmuligheder og erhvervstræning til flygtninge. Internationale advokatfirmaer stiller deres medarbejderes viden og tid til rådighed og giver gratis juridisk rådgivning til flygtninge.

{{toplink}}

Techfirmaer stiller deres platforme og digitale redskaber til rådighed pro bono. Og så hjælper stadigt flere af vores privatsektorpartnere med det, de er allerbedst til – nemlig ved at investere viden, innovationskraft og penge i projekter, der ligger tæt på deres virksomheders DNA.

Sidstnævnte er vores nylige samarbejde med Novo Nordisk Fonden og Grundfos Fonden et godt eksempel på. Her bidrager de to fonde med både betydelige ressourcer og ekspertise indenfor henholdsvis sundhed og vandløsninger i det nordlige Kenya. Det skaber konkrete løsninger for titusinder af flygtninge og de lokale værtssamfund, der huser dem.

Potentiale for langt mere

Men udover sundhed og vand, er der kæmpe behov for flere lignende partnerskaber indenfor for eksempel uddannelse, klima- og energiløsninger, logistik og tech – bare for at nævne nogle få. Det er områder, hvor vi i Danmark har betydelige styrkepositioner.

Så et opråb til den private sektor om at videreføre stolte danske humanitære traditioner, tage et endnu større medansvar og investere i løsninger for mennesker på flugt – for kun gennem samarbejde kan vi løse de udfordringer, vi står overfor.

De mange samtaler i Davos skal føre til handling. Der er masser af konkrete muligheder for at engagere sig, og det vil skabe værdi for alle. Mere indviklet er det ikke.

{{toplink}}

Forrige artikel Dansk Standard: EU's bæredygtighedskrav risikerer at ende som en ren dokumentationsøvelse Dansk Standard: EU's bæredygtighedskrav risikerer at ende som en ren dokumentationsøvelse Næste artikel Med fondene på arbejde: Programchef taler med voldsudsatte børn i Joannahuset Med fondene på arbejde: Programchef taler med voldsudsatte børn i Joannahuset
Fonde har med vilje præget Københavns metro for altid

Fonde har med vilje præget Københavns metro for altid

Private fonde har lagt millioner af kroner i at få moderne kunstværker integreret i den nye metrolinje. Det kaldes banebrydende og spektakulært, og for fondene bag er det en helt bevidst prioritering at bruge store donationer til at sætte præg på det offentlige rum.