Venstre: Farvel til rigiditet og randzoner

DEBAT: Det er en udbredt misforståelse, at miljø og landbrug er hinandens modsætninger, mener Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen, der kalder til kamp mod rigide regler på området.

Af Erling Bonnesen
Miljø- og fødevareordfører (V)

Fødevareproduktionen er vigtig for velstanden i Danmark.

En stor del af vores eksport er fødevarer. Det bliver ofte overset, og derfor glemmes det store potentiale ligeledes ofte. I stedet har der gennem mange år været et massivt fokus på at jagte fødevareerhvervet i forhold til reelle og indbildte skadesvirkninger på miljøet.

En falsk modsætning
At et rent miljø og gode vilkår for landbruget skulle udelukke hinanden er ganske enkelt en falsk modsætning. Desværre fremstilles det imidlertid ofte sådan i debatten. Tilmeld hænges landmændene rutinemæssigt ud som en gruppe, der hverken ønsker miljø eller dyrevelfærd.

Intet kunne være mere forkert.

Landbruget lever af, at vi har et rent miljø, og at dyrene har det godt – ellers ville danske fødevarer ganske enkelt ikke have så høj kvalitet, som de har.

Et godt eksempel på dansk landbrugs fokus på kvalitet er minkbranchen. Det er i høj grad på grund af den høje kvalitet af danske skind, at branchen tjener milliarder hjem til Danmark. Hvis dyrene lider, så går det ud over kvaliteten, og det kan med det samme mærkes på den pris, som skindene opnår på auktionen.  

Vi skylder erhvervet bedst mulige vilkår
Det er vanskeligt at komme i tanke om et mere usikkert erhverv end landbruget. Udsigten til masser af arbejde, svingende indtægter og gæld afholder mange fra at give sig i kast med erhvervet som selvstændig.

Det er kun de allermest dedikerede, der vælger at blive gårdejer, og derfor ærgrer det mig gevaldigt, at disse mennesker den ene gang efter den anden beskyldes for at ødelægge miljøet og mishandle dyrene.

Hvis man vitterligt tror på det, så har man aldrig mødt en af vores dygtige danske landmænd.

Vi skylder at give erhvervet de bedst mulige vilkår. Det betyder ikke, at vi skal se stort på miljøet, men vi skal lade den sunde fornuft og fakta råde, når vi udformer miljølovgivningen. Det gør vi også.

Danske fødevarer produceres med nogle af de laveste miljø- og klimaftryk.

Et opgør med rigide randzoner
Randzonerne var et udpræget eksempel på rigid og ugennemtænkt lovgivning, hvor effekten på miljøet var yderst tvivlsom. Til gengæld var der ingen tvivl om, at randzonerne ville have en markant negativ effekt på landbrugets indtjeningsmulighed.

Med landbrugspakken forsøger vi at gøre op med denne tankegang, og den nye målrettede miljøregulering, herunder landbrugets udledninger af kvælstof fremover, bestemmes delvist ud fra et individuelt måleprogram, hvor der tages særlige hensyn i de følsomme områder.

Det betyder, at landmændene får større frihed til at gødske, samt at de følsomme områder får en større beskyttelse, f.eks. gennem målrettede indsatser som vådområdeprojekter.

Det burde ingen kunne være uenige i, men den falske modsætning i debatten mellem natur/miljø og landbrug har skabt en opfattelse af, at rigide og emsige regler er den eneste måde at beskytte miljøet på.

Det mener vi ikke i Venstre. Tværtimod skal vi have en politik, der sikrer, at vi både har god natur/miljø, men også erhverv og liv i vores landdistrikter.

Forrige artikel Alternativet: Økologi kan sagtens brødføde hele verden Alternativet: Økologi kan sagtens brødføde hele verden Næste artikel Forskere: Kan vi gøre byen sundere og mere spiselig? Forskere: Kan vi gøre byen sundere og mere spiselig?