Ulige vilkår rammer dansk økologi

DEBAT: En stram dansk tolkning af regler for økologisk biavl risikerer at betyde farvel til danske biavlere og dermed negative konsekvenser både for samfundsøkonomien og den biologiske mangfoldighed, skriver Knud Graaskov, formand for Danmarks Biavlerforening.

Af Knud Graaskov
Formand for Danmarks Biavlerforening

Økologisk honning er et populært produkt. I Danmark sælges omkring 600 tons honning med det røde Ø-mærke – det er bare ikke dansk produceret. Rammerne for økologisk biavl er fastsat i et sæt fælleseuropæiske bestemmelser, men Danmark har valgt en meget rigid tolkning af reglerne. Det betyder, at en meget stor andel af den importerede økologiske honning – solgt med det røde Ø-mærke – ikke kan opnå økologisk status, hvis det var produceret her i landet.

Onsdag den 25. februar er fødevareminister Dan Jørgensen (S) indkaldt til åbent samråd om danske økologiske biavlere. Samrådsspørgsmålene er stillet af Hans Chr. Schmidt (V), som ønsker belyst, hvilke initiativer ministeren vil tage for at sikre, at danske økologiske biavlere ikke behandles ringere end økologiske biavlere i andre EU-lande.

Rigid dansk tolkning
Det er kravet om placeringen af bigårde, som er hovedproblemet i den danske tolkning. I vejledningen for økologisk jordbrug hedder det: ”Du skal placere bigården i et område, hvor nektar- og pollenkilderne i en radius på tre km fra bigården hovedsagelig består af økologiske afgrøder, vild bevoksning eller bevoksning på arealer, som bliver behandlet efter miljøskånsomme metoder, som ikke påvirker biavlens økologiske status.”

Anstødsstenen er ordet ”hovedsagelig”, som af de danske myndigheder tolkes som ”udelukkende”, mens det i flere europæiske lande (og inden for anden dansk økologilovgivning) tolkes som ”mindst halvdelen”.

Danmarks Biavlerforening anbefaler, at den danske tolkning af afstandskravet ændres, så det bliver muligt for danske biavlere at producere økologisk honning på lige vilkår med biavlere i de øvrige EU-lande.

Ulige konkurrencevilkår
Regeringen har en målsætning om økologisk omstilling inden for offentlige køkkener. Skal denne omstilling ske med hjælp fra importeret Ø-mærket honning, som ikke ville opnå status som økologisk, hvis den var produceret i Danmark? Eller skal det være muligt at producere dansk økologisk honning efter de samme regler som i de øvrige EU-lande?

Den nuværende fortolkning betyder, at danske biavlere udsættes for ulige konkurrencevilkår, hvilket skader et i forvejen hårdt presset erhverv. I den forbindelse er det vigtigt at holde sig for øje, at biavlernes bier sikrer bestøvningen af en lang række afgrøder inden for både landbruget og frugtavlen, men også af naturens blomstrende vækster. Sker der ikke en forbedring af biavlens vilkår, kan det få negative konsekvenser for samfundsøkonomien og den biologiske mangfoldighed.

Forrige artikel Professor: Samarbejde med detailhandlen fremmer sunde valg Professor: Samarbejde med detailhandlen fremmer sunde valg Næste artikel Vores mad er sminket til ukendelighed Vores mad er sminket til ukendelighed