Tilbageblik: De vigtigste politiske billeder i 2021

2021 var mere end sms'er, mink og rigsret. Bag hovedhistorierne gemmer sog en masse små og store dramaer i dansk og international politik. Altingets redaktører har udpeget de billeder, som bedst indfanger de skelsættende politiske øjeblikke i årets løb.

Demokratisk nedsmeltning

Udvalgt af magasinredaktør Søren Elkrog Friis

 

6. januar 2021: Demokratiet kom snublende fra start i 2021, da tilhængere af nu forhenværende præsident Trump stormede kongressen i Washington en uge før afslutningen på hans embedsperiode. Donald Trump havde siden valgnederlaget i november 2020 fastholdt, at valget var "blevet stjålet" af demokraterne. Fem mennesker døde under optøjerne - og hundredevis såret. Mange republikanere tog efter optøjerne afstand fra Trump. Han har dog stadig en høj stjerne i dele af det republikanske miljø - og afviser ikke, at han stiller op igen i 2024. 

Sidste stik

Udvalgt af ældreredaktør Freja Søgaard 

23. januar 2021: 92-årige Carl-Einar Jørgensen får andet stik med covid-19-vaccinen på plejecenteret Fælledgården på Østerbro i København. Knap en måned tidligere var han den første plejehjemsbeboer til at modtage første stik af vaccinen, som blev startskuddet til en gradvis normalisering af forholdene for landets ældste og sårbare, som længe havde været afskåret fra besøg. 

Barnets tarv

Udvalgt af socialredaktør Simon Lessel 

11. maj 2021: Social- og ældreminister Astrid Krag (S) præsenterer en bred aftale om anbringelsesreformen ‘Børnene Først’. Med aftalen kan regeringen afslutte næsten halvandet år med de værdipolitiske diskussioner om tidlige anbringelser, der blev skudt i gang efter statsminister Mette Frederiksens nytårsaftale ved indgangen til 2020.

Genstart

Udvalgt af Arktisredaktør Andreas Krog 

20. maj 2021: Donald Trump ville købe Grønland. Interessen fra Biden-regeringen er intakt, men den nye amerikanske udenrigsminister Antony Blinken går mere ydmygt til værks, da han besøger Grønland. Besøget slutter med et pressemøde i en hangar sammen med den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (t.v) og Grønlands nyvalgte landsstyreformand Múte B. Egede (t.h.). 

Udflytning

Udvalgt af forskningsredaktør Chris Lehmann 

27. maj 2021: Statsminister Mette Frederiksen, uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen og indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek præsenterer regeringens udspil til udflytning af uddannelser på Aarhus Universitets forsøgsstation i Foulum uden for Aarhus. 

Historisk transportaftale

Udvalgt af transportredaktør Daniel Bue Lauritzen

28. juni 2021: Der var kaldt til fællessamling i gårdhaven bag Finansministeriet, da alle Folketingets partier kort inden sommerferien satte punktum på et langt forhandlingsforløb om en historisk aftale om investeringer i veje og jernbaner for over 160 milliarder kroner.  

Oprøret

Udvalgt af sundhedsredaktør Signe Løntoft 

Sommeren 2021: En rød regering i krig med sit sundhedspersonale under en pandemi er et mareridt, som blev til virkelighed i kølvandet på indgrebet i sommerens 10 uger lange sygeplejerskestrejke.  

Farvel og tak

Udvalgt af kulturredaktør Maja Hagedorn Hansen 

20. august 2021: "Jeg er løbet tør for overskud," skrev Joy Mogensen på Facebook, da hun to år inde i regeringsperioden meddelte, at hun ville trække sig som kirke- og kulturminister. Joy Mogensen fik en dødfødt datter i 2019, og var nu gravid igen. Den tidligere Roskilde-borgmester måtte dog også konstatere, at hun ikke havde følt sig i stand til at omplante sin succes fra lokalpolitik til landspolitik. Tidligere uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen overtog posten. 

Nederlaget

Udvalgt af forsvarsredaktør Andreas Krog 

21. august 2021: 20 års militært og politisk engagement i Afghanistan endte i august. Jægerkorpset stod i forreste linje, da Danmark evakuerede mere end 1.000 personer, da Taleban i løbet af få dage rykkede ind i hovedstaden Kabul. En dansk jægersoldat holder et skilt op med påskriften "Embassy of Denmark" i lufthavnen under den kaotiske tilbagetrækning. 

Det uundgåelige indgreb

Udvalgt af arbejdsmarkedredaktør Rikke Brøndum 

27. august 2021: Formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, overværer lynbehandling af lovindgrebet, som skal standse sygeplejerskernes over to måneder lange strejke. Med lovindgrebet ophævede et flertal i Folketinget den forligsskitse til lov, som sygeplejerskerne havde stemt nej til. Trods nedsættelsen af en lønkomite, som skal se på strukturerne for løn i den offentlige sektor, er sygeplejerskerne fortsat med overenskomststridige punktstrejker. 

På forsiden

Udvalgt af embedsværkredaktør Sine Riis Lund 

Flere embedsmænd har i efteråret 2021 måtte gå den tunge gang til Rigsretten og minkkommissionen. Fra en anonym tilværelse blev de forsidestof. Deres e-mails og sms’er blev diskuteret over middagsbordene og kvaliteten af deres rådgivning blev beklikket. 2021 blev derfor et år, hvor embedsværket i centraladministrationen for alvor kom på alles læber. 

Lys i mørket

Udvalgt af magasinredaktør Søren Elkrog Friis 

11. september 2021: The Minds of 99 gav koncert foran 52.000 mennesker i Parken. Det var den største koncert i Europa efter pandemiens udbrud, og blev afholdt dagen efter, de sidste restriktioner blev ophævet. Koncerter er i essensen en fejring af det fællesskab, som også udgør grundstenen i den politiske fortælling om kampen mod corona. Som landsholdet i sommermånederne blev The Minds of 99 også forløsere af det fællesskab, som alt for længe var noget, der skulle nydes på afstand. 

Det store kompromis

Udvalgt af miljøredaktør Hjalte Kragesteen og fødevareredaktør Andreas Arp 

4. oktober 2021: Der var kamp om pladsen foran glasdøren i Finansministeriet, da regeringen efter måneders dramatiske tovtrækkerier fik sikret en helt central aftale om miljø- og klimaregulering af landbruget. Men det er stadig usikkert, hvordan landbruget kommer i mål, og derfor lyste skuffelsen også ud af øjnene på Enhedslistens Mai Villadsen. De svære beslutninger er skubbet til et genbesøg af aftalen om et par år. 

Ro i klassen

Udvalgt af uddannelsesredaktør Tyson Lyall 

29. oktober 2021: Billedet er et fredssymbol. Efter mange års kamp om folkeskolen, arbejder politikere og aktører nu i højere grad sammen for den. Da de præsenterede et nyt evaluerings- og bedømmelsessystem for skolen, var stemningen ekstrem højstemt. En rørt Alex Ahrendtsen (DF) beskrev det som skolens parter og politikerne, der nu går hånd i hånd ned ad en skovsti. 

Grænselandet

Udvalgt af EU-redaktør Rikke Albrechtsen 

November 2021: Ingen havde forudset, at EU’s ydre grænse til Belarus i 2021 ville blive et nyt hotspot for flygtninge og migranter med kurs mod EU. Den kyniske nye form for hybrid krigsførsel, som den belarussiske præsident, Aleksandr Lukasjenko, har opfundet ved at åbne flyruter for de håbefulde til Minsk og sende dem mod vest, har fanget familier i et frysende grænseland og gjort dem til brikker i den politiske konflikt mellem EU og Belarus. 

I defensiven

Udvalgt af erhvervsredaktør Christoffer Lund-Hansen 

3. november 2021: 364 dage efter at statsministeren beordrede alle mink i Danmark aflivet, ankommer hun til Spejlsalen. Her skal Mette Frederiksen sammen med justitsminister Nick Hækkerup redegøre for, hvordan statsministeren og tre topfolk i Statsministeriet automatisk har slettet sms’er efter 30 dage, og derfor ikke har kunnet udlevere de sms’er, som Minkkommissionen har bedt om. 

“Vi holder 1,5 grader i live, men dens puls er svag”

Udvalgt af klimaredaktør Morten Øyen 

13. november 2021: Selv om det lykkedes at lande en aftale på årets store klimatopmøde i Glasgow, så lagde den britiske COP26-formand, Alok Shama, ikke skjul på, at der stadig er lang vej igen, hvis de globale temperaturstigninger skal tøjles. De nuværende konkrete klimaplaner fra verdens lande sender nemlig verden mod 2,4 graders opvarmning. Derfor er der lagt op til endnu et klimadrama allerede næste år på COP27 i Egypten. 

Bolig til alle

Udvalgt af boligredaktør Daniel Bue Lauritzen 

26. november 2021: Bolig- og indenrigsminister Kaare Dybvad Bek præsenterer aftale om en boligpakke til 10 milliarder kroner. SF, Enhedslisten, Kristendemokraterne og Dansk Folkeparti er med i aftalen, der skal sikre billige boliger, så storbyerne ikke bliver lukket land for folk med små indkomster. 

Skyldig

Udvalgt af Christiansborg-redaktør Emma Qvirin Holst

13. december 2021: Tæt på årets udgang nåede den sjette rigsretssag i danmarkshistorien sin kulmination, og den endte med at give tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg 60 dages ubetinget fængsel. 25 ud af Rigsrettens 26 dommere dømte, at Støjberg er skyldig i brud på ministeransvarlighedsloven i sagen om adskillelse af asylpar, hvor den ene part er under 18 år.

Forrige artikel Overblik: Den politiske kalender for 2022 Overblik: Den politiske kalender for 2022 Næste artikel Onsdag skiftede Minkkommissionen fokus til politiets actioncards: Det skal de prøve at finde svar på  Onsdag skiftede Minkkommissionen fokus til politiets actioncards: Det skal de prøve at finde svar på