Strategisk forskning og sund fornuft

DEBAT: De flere midler til strategisk forskning vil understøtte vækstskabelse på fødevareområdet. Det mener DI Fødevarer.

Af Peter Bernt Jensen
Konsulent i DI Fødevarer

Regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre offentliggjorde den 29. oktober en bred politisk aftale om udmøntningen af globaliseringsmidlerne for 2011. Partierne er enige om, at der er behov for at udmønte globaliseringsmidlerne til forskning på en måde, der understøtter vækst gennem viden og fremmer virksomhedernes investeringslyst. I DI Fødevarer er vi helt enige i denne linje, og vi vil gerne kvittere for, at der er afsat 115 mio. kr. til strategisk forskning inden for fødevareområdet.

Vi bifalder, at der er fokus på en nyttiggørelse af forskningen. Det er vigtigt, at der for globaliseringsmidlernes vedkommende sker en klar prioritering af midlerne i retning af vækstområderne i dansk økonomi, herunder fødevareområdet. Det er derfor glædeligt, at aftalen understøtter dette behov.

Fødevaresektoren er en dansk styrkeposition i et globalt perspektiv. Ligeledes befinder dansk fødevareforskning sig på et højt internationalt stade. Denne kombination giver et godt afsæt for fremtidig vækstskabelse. Det giver derfor god mening at prioritere strategisk forskning inden for fødevareområdet.

Strategisk forskning skal skabe vækst
Over de seneste år er der fordelt næsten 20 mia. kr. til strategisk forskning fra globaliseringspuljen. Med den vækstkrise Danmark står i, er det ganske enkelt udtryk for sund fornuft, at en del af de nye midler nu kanaliseres til områder, hvor der er et naturligt modtageapparat og stort potentiale for vækstskabelse gennem en styrket produktivitet og nye produkter.

Vi mener, at det er rigtigt set, at parterne nu sætter ord på og siger, at den strategiske forskning også skal skabe vækst. Globaliseringsudspillet prioriterer fortsat basismidler til universiteterne, og aftalen er derfor ikke udtryk for et valg mellem basismidler og strategiske midler, men derimod en fornuftig balancering af behovet for basismidler til universiteterne og en perspektivrig satsning inden for områder med store vækstpotentialer.

Forrige artikel Patienter har brug for mættet fedt Patienter har brug for mættet fedt Næste artikel Dyrevelfærd: Derfor er der brug for Fokus Dyrevelfærd: Derfor er der brug for Fokus