Staten opfordrer offentlige indkøbere til at droppe corona-klausuler: Covid-19 er ikke force majeure

Corona er ikke force majeure. Derfor skal offentlige myndigheder undgå at presse private virksomheder med force majeure-klausuler, meddeler Økonomistyrelsen. Det vækker glæde i erhvervslivet. "Vi ser desværre allerede eksempler på, at offentlige parter har lagt den slags klausuler ind i offentlige udbud," lyder det fra DI.

Offentlige myndigheder skal undgå at implementere og håndhæve force majeure-klausuler over for private leverandører. 

Så klart er budskabet fra Økonomistyrelsen i et hyrdebrev, som styrelsen har rundsendt til alle statslige institutioner. 

"Økonomistyrelsen opfordrer til, at ordregivere udarbejder konkrete bestemmelser i kontrakter, der tager højde for eventuelle konsekvenser af covid-19. Bestemmelserne kan blandt andet beskrive, hvordan kontraktens parter i fællesskab vil sikre, at kontrakten kan gennemføres, selvom der skulle opstå udfordringer som følge af covid-19," står der i brevet, som fortsætter: 

"Det er fortsat Økonomistyrelsens vurdering, at der i forhold til covid-19 generelt ikke foreligger en situationen, hvor staten og øvrige offentlige ordregivere kan påberåbe sig force majeure. Økonomistyrelsen kan derfor ikke anbefale, at covid-19 bliver en del af kontrakters force majeure-klausuler."

I stedet opfordrer Økonomistyrelsen de offentlige myndigheder til at gå i dialog med leverandøren og på baggrund af de enkelte kontrakter vurdere, hvilke bestemmelser der er relevante, og hvordan de skal udformes, så de tager højde for situationen. 

"Der opfordres til at tage hensyn til leverandørerne både i udformningen af kontrakter og i de situationer, hvor det fx er nødvendigt at reducere aktivitet som følge af hjemsendelse. Det betyder blandt andet, at offentlige ordregivere så vidt muligt skal forsøge at undgå at pålægge leverandørerne hele risikoen i den nuværende situation," skriver Økonomistyrelsen.

Erhvervslivet klapper i hænderne
Den udmelding får erhvervslivet til at klappe i hænderne, hvis man skal tro Jakob Scharff, branchedirektør i DI Service.

"Jeg vil gerne give kæmpe ros på vegne af hele dansk erhvervsliv. Vi vil gerne rose Økonomistyrelsen for at skære igennem med et håndfast greb: Corona er ikke force majeure," siger han. 

Allerede i marts 2020 vurderede Økonomistyrelsen, at statslige indkøbere ikke kunne påberåbe sig force majeure, men gentagelsen af den vurdering er nødvendig, ifølge Jakob Scharff.

Flere offentlige myndigheder er nemlig allerede begyndt at indarbejde og håndhæve pandemiklausuler.

"Vi ser desværre allerede eksempler på, at offentlige parter har lagt den slags klausuler ind i offentlige udbud, hvor risikoen væltes over på den private virksomhed. Vi har set det i udbud, som kører lige nu, og som er afgjort, og som er på vej til at gå i drift," siger han og fortsætter:

"Hvis det offentlige lægger ansvaret for corona over på virksomhederne, vil det gå direkte udover medarbejderne, og det kan køre store og stærke virksomheder i sænk på kort tid. Derfor er det enormt vigtigt, at Økonomistyrelsen griber ind og kommer med denne klare opfordring til at finde gode fleksible samarbejder."

Hvilke sektorer er blevet særligt ramt af det her?

"De eksempler, vi har set, er på rengøringsområdet, og vi kan se, at der er virksomheder, som er leverandører af fødevarer, der allerede nu er blevet ramt. Det har været fra forskellige uddannelsesinstitutioner, hvor vi kan se udbud, hvor ansvaret lægges over på den private part," siger Jakob Scharff.

Hvad med de udbud, der allerede er afgjort?

"I de afgjorte udbud kan den offentlige part jo lade være med at bruge den klausul, der er skrevet ind i de aftaler. Vi forventer, at Økonomistyrelsens udmelding betyder, at vi ikke får de her pandemiklausuler, men skulle de alligevel have sneget sig ind, læser vi meldingen så tydeligt, at man ikke kan bruge dem," siger han og tilføjer:

"Jeg vil tro, at de statslige myndigheder føler sig direkte forpligtet til at følge det, men og til de andre er det en meget klar opfordring."

DI vil tage fat i institutioner
Generelt anbefaler Økonomistyrelsen de offentlige institutioner at gå i dialog med leverandørerne, og efter den udmelding vil DI nu tage fat i de institutioner, som allerede har varslet eller implementeret force majeure-klausuler i aftalerne med private virksomheder.

"Efter det her hyrdebrev fra Økonomistyrelsen vil vi rette henvendelse til nogle af de institutioner, som har indbygget de her pandemiklausuler og tage en grundig snak med dem om, at det her ikke er så god en ide," siger Jakob Scharff og tilføjer:

"Det er vigtigt, at der er en forståelse for de offentlige parter af, at virksomhederne er i en stor krise, og derfor er det vigtigste man kan gøre at finde gode fleksible løsninger i samarbejde med leverandøren."

Staten kan sjældent påberåbe sig force majeure
Altinget har været i kontakt med Økonomistyrelsen for at høre i hvilke situationer, offentlige myndigheder rent faktisk ville kunne påberåbe sig force majeure og gøre brug af klausulerne.

"Det vil generelt set være yderst sjældent, at statens institutioner kan påberåbe sig force majeure. Statens forpligtigelse er nemlig typisk at betale for varer og tjenesteydelser, og det forhindrer de fleste uventede situationer ikke," lyder det i et skriftligt svar fra kontorchef i Statens Indkøb i Økonomistyrelsen, Thomas Gloy.

Til gengæld kan private leverandører i flere tilfælde påberåbe sig force majeure-klausulerne.

"De private leverandører vil i nogle tilfælde kunne påberåbe sig force majeure, sådan som det også var tilfældet i forbindelse med corona-nedlukningen sidste forår, hvor det var uventet vanskeligt under pandemiens start at levere fx varer som aftalt i kontrakterne," skriver Thomas Gloy. 

Forrige artikel Coronapasset er på trapperne: Restauranter og fitnesscentre er bekymrede Coronapasset er på trapperne: Restauranter og fitnesscentre er bekymrede Næste artikel Støttepartierne før forhandlinger: Vil have mere klimafokus fra regeringen Støttepartierne før forhandlinger: Vil have mere klimafokus fra regeringen