Sin vægt værd?

DEBAT: Vi ved, at en momsdifferentiering vil føre til en sundere befolkning. Ebbe Lundgaard spørger, om politikerne tør drage konsekvensen.

Af Ebbe Lundgaard,
formand for FDB

Danskernes vægt er for alvor sat til debat.

Det er en samfundsmæssig logisk konsekvens af, at næsten hver anden voksne dansker er overvægtig. Og den nye ATV-rapport (Akademiet for Tekniske Videnskaber), vi i FDB har været med til at udarbejde, underbygger ikke alene, hvad vi gennem flere år har vidst, nemlig at det ser sløjt ud med den danske folkesundhed - og værst blandt de laveste indkomstgrupper. I rapporten kommer vi sammen med andre eksperter og institutioner i fællesskab med mulige løsningsforslag på den aktuelle situation.

Der er 10 års forskel i antallet af forventede gode leveår mellem højeste og laveste socialgruppe i Danmark. En højtuddannet mand kan forvente 69 gode leveår, mens en lavtuddannet må nøjes med 10 år mindre. Folk fra lavere sociale klasser rammes hårdere af en række livsstilssygdomme, ligesom fedme har en social slagside.

Vi må stille det nødvendige spørgsmål: hvordan bliver folkesundhed for alle?

En undersøgelse fra FDB Analyse viste tilbage i oktober sidste år, at 71 procent af danskerne er for momsdifferentiering, hvor sunde fødevarer bliver billigere, og usunde bliver dyrere. Der var dengang som i dag en vis politisk modvilje mod sagen.

Momsdifferentiering har effekt
Nu viser en netop offentliggjort rapport fra ATV, at momsdifferentieringen ikke alene er et ønske i befolkningen - det vil også have effekt, og så kan det også samfundsøkonomisk lade sig gøre. For mens slik, sodavand og kage vil blive dyrere, vil færre danskere få fx diabetes 2 og hjerte-kar-sygdomme, lidelser der ofte følger af fedme. Det betyder lavere sygehusudgifter og færre tabte arbejdstimer. Det samfundsøkonomiske regnestykke hænger således udmærket sammen. Men i en tid med fastlåst skatte- og afgiftspolitik er det ikke argument nok, at forbedring af folkesundheden kan ske uden uoverstigelige omkostninger på samfundsøkonomien.

Men det kan ifølge ATV-rapporten vise sig at være en overordentlig god investering at skrue lidt på moms- og afgiftsknapperne:

64 % af samtlige dødsfald skyldes hjerte-/karsygdomme eller kræft. Og hvis bare danskerne fx reducerede indtaget af fedt til det anbefalede niveau, ville man have 2.000 færre hjerte-/kar-relaterede dødsfald om året. ATV-rapporten påviser, at regulering på momsområdet vil have en effekt. Vi vil simpelthen blive sundere, hvis sunde fødevarer bliver billigere, og usunde bliver dyrere. Befolkningen synes om idéen, så lige nu mangler alene den politiske vilje til at højne folkesundheden. Og så er spørgsmålet, hvem der er sin vægt værd?

Forrige artikel Fint besøg i Fødevareudvalget Fint besøg i Fødevareudvalget Næste artikel Dansk Landbrug: Vi skal påvirke vand-direktiv