Signify: Nordens fødevareproduktion skal turde bruge fremtidens teknologi

I stedet for at transportere og importere mad, skal vi benytte de teknologier, der allerede findes til at skabe en mere bæredygtig produktion, skriver Henrik Nørgaard, nordisk kommerciel direktør for Agriculture hos Signify.

Af Henrik Nørgaard
Nordisk kommerciel direktør for Agriculture hos Signify

Der er efterhånden bred enighed om, at vi i fællesskab skal prioritere bæredygtighed, hvis vi skal passe på kloden og det stigende antal mennesker, der bor på den.

Efterspørgslen efter sunde, bæredygtige fødevarer har de seneste år været stigende, og det betyder, at producenterne må følge med.

Hvis vi vil undgå at transportere fødevarer verden rundt, kræver det, at producenterne omfavner de innovative teknologier, der kan fremtidssikre vores landbrugssystemer og brødføde verdens befolkninger, der hvor de lever.   

Revolutioneringen af fødevareproduktionen spiller en vigtig rolle, når det kommer til den europæiske grønne aftale, der skal sikre alle adgang til sund og bæredygtig mad.

Men i Norden er vores muligheder for traditionel fødevareproduktion allokeret til bestemte dele af året, da klima og antal soltimer giver os begrænsede muligheder for dyrkningen af specifikke fødevarer året rundt. 

Teknologi i stedet for import
Med den tilgængelige teknologi giver det ikke længere mening kun at forholde sig til den traditionelle fødevareproduktion.

Vi skal nytænke, hvad der produceres på vores breddegrader og dermed skabe et grundlag, der understøtter den efterspørgsel og de krav, forbrugerne har. 

Der er ingen grund til at importere grøntsager og krydderurter, hvis vi netop kan dyrke og optimere produktionen herhjemme hele året rundt.

Og netop det kan LED-vækstlys hjælpe med. Ikke kun for vertikale landbrug, men helt generelt i drivhuse.  

Muligheden for at optimere spektrum til de forskellige sorter og styre lysniveauet i løbet af året, medfører ikke kun en forbedret kvalitet, hvor lokalproducerede fødevarer kommer direkte ud til forbrugerne, men det betyder også et langt større udbytte per hektar.

Ydermere kan brugen af spektrum-optimeret LED-lys øge dyrevelfærden hos både fisk, grise og høns, hvilket igen bidrager til, at vi kan optimere en bæredygtig produktion.    

Vi skal turde bruge teknologien
Jeg forstår godt, hvis det kan virke mærkeligt at dyrke afgrøder under LED-belysning, men her må man også huske på den teknologiske udvikling, der har medvirket til en produktivitetsfremgang for landbruget og industrien.

Det har også krævet tilpasning og tilvænning, og at der var nogen, der turde tage teknologien til sig.

Denne gang er der ikke tale om en automatisering, men en optimering ved hjælp af lys, der kan hjælpe til at forbedre kvaliteten, sikre optimalt og konstant udbytte og tilpasse produktionen efter efterspørgslen.

Så lad os benytte de teknologier, der allerede findes til at skabe en mere bæredygtig produktion og forkorte afstanden fra gård til gaffel.

Hvis producenterne får øjnene op for disse løsninger, vil forbrugerne følge med.

For det kræver samarbejde mellem producenter, forbrugere og politikere, der lige nu har en oplagt mulighed for at investere i innovative løsninger, der kan transformere produktionen i landbruget og vise vejen mod en mere bæredygtig fremtid.

Forrige artikel Brancheorganisation: Kontrolgebyrer og overimplementering spænder ben for svineeksporten Brancheorganisation: Kontrolgebyrer og overimplementering spænder ben for svineeksporten Næste artikel Vi skal spise mindre kød, men der er ét problem: Forskere ved ikke, hvordan klimaet vil påvirke forbruget Vi skal spise mindre kød, men der er ét problem: Forskere ved ikke, hvordan klimaet vil påvirke forbruget