Samvirkende Købmænd: Fødevarekrisen bliver langvarig, hvis ikke vi genovervejer fødevareafgiften

Butikkerne er pressede af forbrugernes forandrede adfærd på grund af den økonomiske situation. Det er derfor oplagt at se på, om lavere fødevareafgifter kan ændre fokus fra pris til miljø og sundhed, skriver Jannick Nytoft.

Der er nu gået over et år siden Rusland invaderede Ukraine. En invasion, der startede en lang række af spekulationer og bekymringer om fred og sikkerhed. Men også en invasion, der satte gang i en lavine af prisstigninger over en bred kam af varer, herunder priserne på el og gas.

Invasionen af et af verdens største spisekamre og de forhøjede energipriser fik fødevarepriserne til at skyde i vejret.

Ifølge Danmarks Statistik er det siden januar 2022 blevet 17,8 procent dyrere at handle ind til køleskabet. Det er prisstigninger, der i høj grad rammer forbrugerne hårdt. Særligt forbrugere med de laveste indkomster kan have svært ved at få de økonomiske ender til at mødes.

Forbrugerne jagter tilbud

Det positive budskab er, at prisstigningerne i den sidste del af året 2022 bremsede op i Danmark sammenlignet med det øvrige EU herunder lande, som vi normalt sammenligner os med som Sverige, Tyskland og Holland.

Prisstigningerne har til stort omfang fået forbrugerne til at ændre købsvaner. Under coronanedlukningen så vi et forbrugermønster, hvor kunderne brugte flere penge i dagligvarebutikkerne.

Det gjorde de blandt andet, fordi mange andre tilbud var lukket, som eksempelvis restauranter, forlystelser, specialbutikker og mulighederne for at rejse. Forbrugerne forkælede derfor sig selv og familien med lidt ekstra og bedre ting i kurven.

Nu er mange danskere pressede af inflationen og de høje priser på energi. Det betyder, at forbrugerne i høj grad søger mod discountbutikkerne og jagter tilbudsvarer. Det går hårdt udover omsætningen i en række butikker, der mærker det faldende forbrug, og kunderne går i højere grad efter de billigste varer inden for de forskellige kategorier.

Konkurrencen i dagligvarehandlen er derfor benhård og konsekvenserne ser vi med al tydelighed med lukningen af Irma, Aldi og senest Gorillas, samtidig med at både Coop.dk MAD og Føtex Online nu er fortid.

Det optimale ville naturligvis være, at der var fokus på økologi, dyrevelfærd, sundhed, innovation, produktudvikling og masser af kvalitet. Lige nu er der fokus på pris, pris og pris. Til gengæld giver de forhøjede priser på kødprodukter kostrådene medvind i forhold til mere grønt og bælgfrugter, da mange har været nødt til at reducere deres kødforbrug.

Skal vi tage toppen af fødevarekrisen prismæssigt samtidig med, at vi vil slå et slag for sundheden og klimaet, så kunne det være nu, at politikerne udviste modet og undersøge muligheden for at nedsætte momsen på udvalgte varer.

Bøvl og byrder for butiksdrivende

De danske fødevareafgifter er allerede blandt de højeste i verden og ses ikke højere i andre EU-lande. Det er derfor oplagt at afprøve, hvilken effekt en sænkelse af de danske fødevareafgifter ville have på forbrugerne til gavn for miljøet og forbrugersundheden.

Men vi må også se ind i mulige effektiviseringer i alle led af fødekæden. Her er det oplagt igen at se mod Christiansborg og se på mulighederne for at ryste posen med bøvl og byrder for de butiksdrivende.

Det er en sag, som har ligget mange regeringer på sinde, men faktum er, at der fortsat er en lang række af administrative byrder, der belaster, for eksempel dagligvarehandlen, og hvor en gennemgang kunne frigøre store ressourcer.

Skal vi ud af fødevarekrisen og ønsker at give en hjælpende hånd og få knækket kurven, så lad os se på mulighederne.

{{toplink}}

Forrige artikel Coop: Fødevarekrisen fortsætter – men der er lys forude Coop: Fødevarekrisen fortsætter – men der er lys forude Næste artikel Nordisk direktør for FN's Fødevareprogram: Vi står i en global fødevarekrise uden fortilfælde Nordisk direktør for FN's Fødevareprogram: Vi står i en global fødevarekrise uden fortilfælde