Regeringen siger ét, men gør noget andet

DEBAT: Drop fedtskatten, hvis I vil skabe afbureaukratisering, skriver Lotte Engbæk Larsen, Dansk Erhverv, i en opfordring til regeringen.

Af Lotte Engbæk Larsen
Chefkonsulent i Dansk Erhverv

Lars Løkke Rasmussen og den øvrige regering lagde tirsdag ved Folketingets åbning stort ud med et udspil om afbureaukratisering af den offentlige sektor. Det kan Dansk Erhverv kun være enig i og hilse velkommen i en tid, hvor krise, global konkurrence og en ny tid efter krisen netop kræver fleksibilitet og ikke for mange snærende, ufleksible systemer.

Det første - og nemmeste - skridt for regeringen ville være at undlade at indføre nye byrder. Og dernæst at koncentrere sig om at fjerne og reducere de eksisterende.

Fedtskat skaber mere bureaukrati
Derfor lyder regeringens tale lidt hul, når regeringens embedsmænd netop nu arbejder på at indføre endnu mere bureaukrati - både for det offentlige og for det private erhvervsliv. Skurken er den nye afgift på mættet fedt.

Så hvis regeringen mangler input til arbejdet, så er fedtafgiften en oplagt kandidat på listen over nye byrder, som aldrig skal gennemføres.

Udgangspunktet for afgiften på mættet fedt på udvalgte fedttyper var en del af forårets skatteaftale, som skal give danskerne lavere personskatter. Men at det skal finansieres af en "byrde-gyser", som blev til i en sen nattetime i forårets skatteforhandlinger, burde bekymre regeringen.

Regeringen har siden 2001 netop haft konkrete mål for reduktion af erhvervslivets administrative bøvl, og blæser nu til kamp mod offentlige byrder. En afgift på mættet fedt vil trække hele fødevareerhvervet endnu længere væk fra målsætningen om at fjerne unødvendigt bøvl, og vil kræve en enorm vejlednings- og kontrolindsats fra myndighedernes side.

Manglende sundhedseffekt
Hvis danskerne så i det mindske ville få mere sundhed på grund af afgiften. Men alle, inklusive fødevareeksperter, er enige om, at vi ikke får mere sundhed for pengene. Vi vil snarere opleve, at for eksempel vegetabilsk fedt erstattes med animalsk fedt - og det er der ingen positiv sundhedseffekt i. At der heller ikke er overensstemmelse med Fødevareministeriets nyligt introducerede "Nøglehul", gør blot hele sagen endnu mere meningsløs.

Så Dansk Erhvervs anbefaling er klar: Regeringen må tage sin egen medicin, og dermed skyde forslaget om en afgift på mættet fedt til hjørne. I hvert fald indtil det åbne europæiske fødevaremarked er indtænkt, herunder både virksomhedernes og borgernes lovlige og ulovlige handel over grænserne. Det ville være en skam at få nye produktkategorier føjet til listen over grænsehandelsprodukter.

Slutteligt ville det heller ikke gøre noget, at sundhedseffekterne var klarlagt, inden man indførte en afgift fostret i sundhedens navn.

Forrige artikel Mad og måltider i verdensklasse Næste artikel Ministeren bagatelliserer FN-rapport