Portræt: Diplomat og økologisk planteavler skal finde den grønne balance for landbruget

Landbrugets nye direktør har gjort karriere i det danske diplomati omgærdet af krudt og kugler. Nu skal Merete Juhl forene den grønne omstilling med landbrugets vilkår og stå i spidsen for en kulturændring. Altinget tegner et portræt.  

Dansk landbrug står over for massive udfordringer med den grønne omstilling, og i oktober smækkede direktøren med døren efter håndteringen af en sag om sexisme.

Det er den virkelighed, der møder Merete Juhl, når hun til august bliver ny administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer. Dermed forlader hun også stillingen som Danmarks ambassadør i Jordan, Libanon og charge d’affaires i Syrien.

Opgaven er klar: De grønne målsætninger skal forenes med landmændenes rammevilkår, og kulturen skal have en overhaling internt i landbrugets erhvervsorganisation.

49-årige Merete Juhl kommer selv ud af en landbrugsfamilie og er vokset op som hestepige på slægtsgården Vældegård ved Spørring i Østjylland.

Drømmen om selv at eje og bo på et landbrug, fik hende sidste år til at købe herregården Store Flinterup på Vestsjælland, der driver økologisk planteavl.

"Det har altid været en drøm for mig at have en gård. Jeg hjalp altid så meget til, jeg kunne, når jeg kom hjem fra skole. Senere som ung kom jeg hjem og hjalp til med høsten og i stalden. Det har jeg altid haft en lyst til og deltaget i, så meget som jeg kunne,” sagde hun sidste år til AgriWatch.

Men samtidig voksede drømmen om at komme ud i verden, også næret af hendes far, når han berettede om de fremmede lande, som han besøgte via sit formandskab i blandt andet Danish Crown og Tulip International.

Merete Juhl mener selv, at opvæksten på landet har været med til at gøre hende mere robust som diplomat. 

“Det betyder meget, at man er opvokset på landet, har fået ansvar og blevet selvstændig, så jeg så at sige står med fødderne i den jyske muld,” sagde hun i 2015 i et interview med Århus Stiftstidende.

{{toplink}}

Karriere med krudt og kugler 

Og det fik hun hurtigt brug for i sit første job som ambassadør i Ukraine, Georgien og Armenien tilbage i 2013.

Blot fjorten dage efter hun ankom til den ukrainske hovedstad, Kyiv, eskalerede en konflikt med Rusland, og i månederne efter kom russiske tropper tæt på Ukraines grænser.

Med den seneste ambassadørpost i blandt andet Libanon, som i 2020 oplevede en ødelæggende eksplosion på havnen i hovedstaden Beirut, har en del af Merete Juhls karriere været præget af krigszoner og konflikt.

Men det lå egentlig slet ikke i kortene, at det skulle gå sådan, forklarede Merete Juhl i 2020 til Kristeligt Dagblad.

”Jeg tænkte, at krudt og kugler ikke passede på mig og min profil. Jeg var til EU og handel. Det var jeg helt bevidst om og valgte efter. Det gik så bare lidt anderledes,” sagde Merete Juhl.

Men fra august bliver handel og det internationale udsyn netop kernen i arbejdet for Merete Juhl, der med egne ord er “ekstremt drevet af resultater”. 

Balancegang i grøn dagsorden 

Som ny topboss for landbruget og flere af landets største fødevarevirksomheder bliver én af Merete Juhl største opgaver nu at placere Landbrug & Fødevarer rigtigt i forhold til de globale udfordringer med klima og miljø.

Sektoren står for en massiv del af Danmarks drivhusgasudledninger, og med den nye politiske landbrugsaftale er det derfor også besluttet, at landbruget skal reducere sine udledninger med mindst otte millioner ton drivhusgasser i 2030.

Landbrug & Fødevarer har også selv et mål om at blive klimaneutrale i 2050.

Som administrerende direktør bliver det dermed Merete Juhls opgave at flytte Landbrug & Fødevarer et sted hen, hvor organisationen ses som en troværdig medspiller i den grønne omstilling. 

Vel at mærke samtidig med at baglandet og landmændene kommer med på vognen og ikke falder fra til andre fraktioner i landbrugets interessevaretagelse – heriblandt Bæredygtigt Landbrug.  

I spidsen for kulturændring

Det er dog samtidig også forventningen, at den nye direktør får til opgave at stå i spidsen for den kulturændring, som organisationen varslede efter den seneste direktørs afgang.

Landbrug & Fødevarer har været på udkig efter en ny topchef, siden at den tidligere administrerende direktør Anne Arhnung tilbage i oktober valgte at opsige sin stilling med øjeblikkelig virkning.

Det skete på baggrund af en uenighed med den øvrige ledelse om håndteringen af sagen om sexisme i virksomheden DanBred, som Landbrug & Fødevarer ejer 51 procent af.

”Der har på intet tidspunkt været tvivl eller inkonsistens i min ageren eller i min rådgivning om, hvordan denne sag burde have været håndteret. Desværre har et flertal i den politisk valgte ledelse – mine arbejdsgivere – ikke lyttet til mig,” lød det fra Arhnung tilbage i oktober.

Landbrug & Fødevarer iværksatte i den forbindelse en række tiltag, der skulle “forbedre kulturen”, og det arbejde vil Merete Juhl med stor sandsynlighed også blive målt på.

International erfaring 

Til opgaverne kan den nye direktør formentlig drage fordel af de kompetencer, som hun tager med sig efter flere år som ambassadør og embedsmand.

I præsentationen af den nye topchef fremhæver formand Søren Søndergaard selv Merete Juhls “internationale udsyn og erfaring”.

Det er bestemt heller ikke en uvæsentlig evne at kunne åbne de rette døre uden for landets grænser som topchef i en organisation, der i høj grad lever af at kunne gøre sig gældende på det globale fødevaremarked.

Med sin erfaring i diplomatiet, stærke sprogegenskaber og store kendskab til den politiske verden vil det således være forventningen, at Merete Juhl kan finde ind i rollen som Landbrug & Fødevarers ansigt udadtil, når danske fødevareprodukter og grønne teknologier skal fremmes i udlandet.

Landbrug & Fødevarer må dog vente til 1. august med at få den nye direktør på plads.

Indtil da fortsætter Flemming Nør-Pedersen som konstitueret administrerende direktør i erhvervsorganisationen.  

,

Forrige artikel Støttepartier øger presset på regeringen efter nye tal: Forbyd minkavl permanent Støttepartier øger presset på regeringen efter nye tal: Forbyd minkavl permanent Næste artikel Barbara Bertelsen gik igen i kødet på Mogens Jensens ministerium: ”Ressortministeriet tager ansvaret. Det gælder også i krisetider. Og når det går galt” Barbara Bertelsen gik igen i kødet på Mogens Jensens ministerium: ”Ressortministeriet tager ansvaret. Det gælder også i krisetider. Og når det går galt”