Økologisk og GMO-frit landbrug er truet

Greenpeace er i den forbindelse på Korfu med opfordring til at sikre almindeligt og økologisk landbrug fra GMO-forurening.

Økologisk og GMO-frit landbrug er især truet, fordi Kommissionen ikke har taget de nødvendige forholdsregler til at forhindre at forurening fra GMO-landbrug vil umuliggøre GMO-frit landbrug. Kommissionens sameksistens-udspil der blev præsenteret 5 marts bestod udelukkende af bløde tiltag, som opverlod det til medlemslandene selv at sikre at almindeligt og økologisk landbrug ville kunne eksistere.

Danmark er det EU-land der er længst fremme med nationale sameksistensregler. Den danske strategi der lægger udgifterne til at forhindre GMO-forurening på det GMO-fri landbrug og lægger erstatningspligten på skatteyderne er et godt eksempel på hvorfor sameksistens ikke kan overlades til medlemslandene. De eneste effektive virkemidler er GMO-fri såsæd, GMO-fri zoner og et fælles EU system til dækning af ekstraudgifter og skadeserstaning i alle led af fødekæden. Da medlemslandene er forhindret af EU-traktaten i selv at sætte disse nødvendige virkemidler i kraft, er den bløde løsning kommissionen har fremsat (og gentaget ved sameksistens-høringen 24 April) ingen løsning.

Login