Mette Frederiksen forsvarer embedsmænd i minksagen: ”Lev med det”

Statsministeren benyttede onsdagens pressemøde om sms’er til at hylde sin omstridte departementschef og det øvrige embedsværks indsats under corona. Hun ville ikke kritisere skarp sprogbrug i sms’er.

Hvis man havde forventet at møde en presset og ydmyg statsminister onsdag aften, hvor Mette Frederiksen havde indkaldt til pressemøde om de slettede sms’er, var man helt gal på den.

I stedet var det en offensiv, kampklar og til tider nærmest forurettet Frederiksen, der svarede på spørgsmål om de slettede sms’er og samtidig understregede, hvor vigtig og rigtig en beslutning det var at aflive alle mink.  

Hun forsvarede også engageret sit embedsværk, herunder departementschef Barbara Bertelsen, som har fået en stor rolle i minksagen, efter det blandt andet er kommet sms’er frem, hvor hun via sin departementschefkollega i det daværende Miljø- og Fødevareministerium beordrer Mogens Jensen til at gå ud og påtage sig ansvaret for minksagen.

”Hvornår kommunikerer I (og lægger jer og ruller rundt, som vi vendte :),” skrev hun blandt andet til departementschef Henrik Studsgaard, da sagen rullede i medierne i november sidste år.

Bertelsen er siden blevet kritiseret dels for sin skarpe tone, dels for at træde for langt ind i en politisk rolle, som rækker ud over den traditionelle, neutrale embedsmands.

Men Mette Frederiksen bakkede onsdag sin topembedsmand op.

”Jeg kommer ikke til at bruge min tid på at kritisere det, næsten uanset hvad der kommer frem. Jeg vil advare imod, at man på afstand af noget, der var så voldsomt for vores samfund, gør sig til dommer over en konkret ordlyd. Jeg mener ikke, det er fair,” sagde hun.

”Min opfattelse er, at departementschefen i virkeligheden bare har passet sit arbejde”.

"Men mener du, at det er en departementschefs opgave at sige til en anden departementschef, at hans minister skal påtage sig ansvaret for sagen," blev statsministeren spurgt.

”Jeg har hundrede procent tillid til Barbara Bertelsen, og det har jeg i øvrigt til embedsværket,” sagde Mette Frederiksen.

Læs også: Her er alle statsministerens svar: Blev rådgivet til sletning af sms'er før minksagen

Tilskrev embedsværket en del af æren

Hun har selv hentet Bertelsen ind som departementschef i Statsministeriet, efter at de to havde arbejdet sammen i Justitsministeriet. Frederiksen er kendt som en hård minister, der ikke altid var lige vellidt blandt sit embedsværk som beskæftigelsesminister og justitsminister. Hun svingede godt med Barbara Bertelsen, der er kendt for at være en såkaldt moderne embedsmand, der strækker sig langt for at levere på politikernes ønsker.

Onsdag tilskrev statsministeren embedsværket og måske især Barbara Bertelsen en væsentlig del af æren for, at Danmark har klaret sig så godt under coronakrisen.

”Hvis ikke vi havde haft de centrale embedsmænd i Statsministeriet, i Justitsministeriet, i Sundhedsministeriet og andre ministerier, så tror jeg ikke på, at Danmark havde klaret det ligeså godt. Vi har jo set i andre sammenhænge, at det var embedsmænd, der så faren ved corona, før andre gjorde det. Det er jeg dybt taknemmelig for. Jeg tror ikke, vi havde stået, hvor vi er i dag, hvis ikke de embedsmænd havde været blandt andet her i huset,” sagde Mette Frederiksen.

Det lød som en henvisning til blandt andet de mails, der tidligere er kommet frem, der viser, at Barbara Bertelsen allerede i januar måned 2020, før corona overhovedet kom til Europa, bekymrede sig om situationen og begyndte at bede andre dele af embedsværket om at komme op i gear.

Hilsen til embedsmændene

Allerede i sin indledning på pressemødet, kom Mette Frederiksen med ”en særlig hilsen til medarbejderne i centraladministrationen”:

”I må ikke på baggrund af det her blive bange for at begå fejl i fremtiden. For så hører alting op. Hvis målet er en nulfejlskultur, så kan vi ikke lede, og vi kan ikke tage ansvar. Fejl sker, og de kommer til at ske igen. Jer, der er embedsmænd i Danmark, I arbejder på Danmarks vegne. I betjener loyalt og fagligt den til en hver tid siddende regering. Og jeg er oprigtigt ked af, at de meget voldsomme politiske diskussioner, der kører lige nu, rammer nogle af jer,” sagde hun.

Også departementsråd i Statsministeriet, Pelle Pape, er kommet i vælten, fordi der i Minkkommissionen er blevet fremlagt en sms, hvori han bestiller en sag om håndtering af minksmitten. Han bruger et sted udtrykket, om man skal ”lukke lortet”, altså nedlægge minkerhvervet.

Men statsministeren vil generelt ikke problematisere beskeder ”med et kontant og direkte sprog”, som er skrevet under et ekstremt pres og af mennesker, der ”har knoklet en vis legemsdel ud af bukserne i halvandet år”.

En finke af panden

”Ja, der kan være røget en finke af panden og mere end det. Lev med det. Lev med det. Det er, som om den kollektive hukommelse allerede er ved at gå en smule tabt," sagde Frederiksen og mindede om, at man i marts sidste år "ikke anede, hvad der ville ramme danskerne":

"Det, vi vidste, var, at de steder, hvor man ikke kom hurtigt nok ud af startboksen, der døde folk. Jeg traf beslutningen dengang, at det kommer ikke til at ske på min vagt. Så hvis der blevet brugt et direkte sprog – og det er der også fra mig selv – og embedsmænd ikke har siddet og brugt tid på, hvordan skal vi præcist formulere os sådan og sådan, det er jeg dybt taknemmelig for, at de ikke har. For det eneste, de skulle, var at få landet gennem krisen,” sagde Mette Frederiksen.

Nick Hækkerup tilføjede:

”Jeg bruger da også selv et sprog nogle gange, når jeg er sammen med mennesker, som nogle sikkert ville blive stødt over. Så det er lidt nypuritansk underligt, at vi alle sammen skal tale bibelsk til hinanden”.

Torsdag fortsætter afhøringerne i minkkommissionen.

Forrige artikel Her er alle statsministerens svar: Blev rådgivet til sletning af sms'er før minksagen Her er alle statsministerens svar: Blev rådgivet til sletning af sms'er før minksagen Næste artikel Venstre vil have klimamærkning af fødevarer på finansloven: Venstre vil have klimamærkning af fødevarer på finansloven: "Vi tror, at danskerne er klar"