Madglæde i børnehøjde

DEBAT: Mindre engagement i madlavning og manglende viden om råvarernes oprindelse er virkeligheden for landets børn og unge. Madkulturens ambition er at bremse denne kedelige tendens og i stedet øge madglæden hos landets yngste. For det er her, der skal sættes ind, hvis man vil styrke den danske madkultur, mener Judith Kyst, direktør i Madkulturen.

Af Judith Kyst
Direktør for Madkultren

Det gælder for madhåndværket som for alle andre håndværk: Det tager kun én generation at miste!

En udvikling Madkulturen nødigt ser realiseret. Desværre viser vores seneste undersøgelse, at kun fem procent af de danske børn og unge under 18 år ugentligt deltager i madlavningen i hjemmet - hvorimod mindst en af deres forældre havde en ugentlig maddag i barndomshjemmet.

Dette, kombineret med at mange danske folkeskoler oplever færre midler til faget hjemkundskab, og at det gængse madblik ofte reduceres til fokus på kalorier, kost og ernæring, betyder, at de danske børn og unges adgang til sund maddannelse svinder ind.

Fjern den løftede pegefinger
Først og fremmest handler det om at fjerne den løftede pegefinger og i stedet invitere ind i det fantastiske madunivers, som den danske madkultur rummer, hvor der er højt til loftet og plads til at udleve sin nysgerrighed og udfolde sin kreativitet.

Det handler om at hive piskeriset og køkkenkniven ud af tv-skærmen og ind i køkkenet, hvor vi kan sanse, smage og opleve de nordiske råvarer simre i gryderne. Og det handler om at invitere måltidet tilbage til spisebordet, hvor værtskabet og de gode madoplevelser kan blomstre i fællesskab med hinanden.

Mad er mere end kalorietabeller og broccoli
Hos Madkulturen mener vi, at mad, måltider og sundhed handler om mere end kalorietabeller, høj puls og broccoli. Det handler om smag, glæde, mod og forståelse for råvaren. Det handler om at udvikle nysgerrige børn, der træder ind i voksenlivet med gode madvaner. Her er mad og måltider et vigtigt redskab.

Mad og måltider kan være midlerne til at udvikle madmod, madglæde og maddannelse såvel som mere generelle kompetencer som fællesskab, forståelse og refleksion. Egenskaber, der stiller dem bedre til at opnå et voksenliv fyldt med glade stunder omkring middagsbordet - og i livet generelt.

Men vigtigst af alt handler det om at opleve, at mad er glæde. Derfor skal den åbenlyse glæde ved god mad, god smag og gode råvarer understøttes, udvikles og plejes hos de danske børn og unge. Det er Madkulturens mission, og vi inviterer alle til at være med.

Forrige artikel Grønne løsninger skaber bæredygtige arbejdspladser Grønne løsninger skaber bæredygtige arbejdspladser Næste artikel Det grønne sporskifte