L&F: Afgifter vil presse produktionen til udlandet

DEBAT: Etisk Råds anbefalinger vil presse produktionen af oksekød til lande med en langt højere miljøbelastning, advarer Anne Christiansen og Jens Astrup Madsen fra Landbrug & Fødevarer.

Af Anette Christiansen & Jens Astrup Madsen
Hhv. leder af afdelingen for virksomhedsmiljø og afdelingen for energi, klima og planter, Landbrug & Fødevarer

I 2015 fik vi en klimaaftale og 17 globale bæredygtighedsmål, som vil være retningsvisende de næste mange år.

Fødevareforsyning og produktion spiller en central rolle i initiativerne, og vi bidrager gerne til at nå målene i den danske fødevareklynge.

Der er behov for en større produktion af fødevarer i verden, og vi bliver nødt til at forholde os til, at vi har en voldsom øget befolkningstilvækst i verden, hvor der forventes en vækst på over en milliarder mennesker frem mod 2030, samtidig med at middelklassen i eksempelvis Kina stiger.

Det vil skabe en voldsom efterspørgsel efter fødevarer, og her er det afgørende, at den øgede produktion sker på et bæredygtigt grundlag og med den lavest mulige belastning af miljø og klima.

Danske fødevarer er komparativt klimavenlige
Den danske fødevareklynge har rigtig meget at byde på både i et nationalt og globalt perspektiv.

Vi har ved hjælp af forskning, udvikling og dygtige landmænd og virksomheder øget den fysiske produktion af sunde fødevarer af en høj kvalitet, samtidig med at belastningen af miljø og klima er reduceret markant.

For eksempel kan danske slagterier og mejerier levere langt flere produkter i dag til det globale marked, men med en lavere udledning af CO2, vand- og energiforbrug. Ligeledes har dansk landbrug i perioden 1990-2013 reduceret kvælstofoverskuddet og ammoniaktabet med over 43 procent og udledningen af drivhusgasser med 23 procent – vel at mærke samtidig med, at der er sket en øget produktion.

Det er der ikke mange andre lande, der kan hamle op med.

Afgifter vil virke mod intentionen
Når der er tale om globale udfordringer, skal vi også tænke i globale løsninger, hvor man fastholder muligheden for at producere i de lande, som kan gøre det på den mest effektive måde og med den laveste belastning af klima og miljø.

Og løsningen på de globale klimaudfordringer er ikke en dansk afgift på oksekød, som Etisk Råd helt har misforstået.

Det vil have den stikmodsatte effekt og presse produktionen af oksekød til lande med en langt højere miljøbelastning, ligesom det vil straffe danske landmænd, som i årevis har kæmpet for at skabe en mere miljøvenlig produktion.

For eksempel har vi en høj foderoptimering, vi bruger moderne teknologi, dyrkningsmetoder bliver optimeret, vi satser på bæredygtige energikilder som for eksempel biogas, og vi er rigtig gode til at spare på energien i hele fødevareklyngen.

Invester mere i forskningen
En global tilgang betyder, at der skal være en fair international aftale, der håndhæves effektivt, og hvor der er fokus på omkostningseffektive klimatiltag.

I fødevareklyngen har vi påtaget os ansvaret for at videreudvikle en mere bæredygtig intensiv og klimavenlig fødevareproduktion, men vi kan ikke gøre det alene.

Der er behov for, at politikerne skaber de bedste rammebetingelser og investerer i mere forskning og innovation. Forbrugerne har også et ansvar for både at efterspørge og være villige til at betale for produkter med lavt miljø- og klimaftryk.

En stærk dansk fødevareklynge vil nemlig kunne bidrage til både vækst og beskæftigelse i Danmark gennem eksport af fødevarer og teknologi og samtidig medvirke til at opfylde de globale målsætninger.

Forrige artikel LA: Vi er ved at blive dovne demokrater LA: Vi er ved at blive dovne demokrater Næste artikel Lektor: Sådan kan klimabelastningen nedbringes Lektor: Sådan kan klimabelastningen nedbringes