Kræftens Bekæmpelse advarer mod overvægt. Men foreningen har købt aktier i Coca-Cola og McDonald's

Næst efter rygning er overvægt den største risikofaktor for kræft, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse. Alligevel har organisationen købt aktier i store fastfoodkæder og Coca-Cola. Økonomichef kalder det en "super relevant problemstilling" og vil undersøge muligheden for at ændre praksis. 

Overvægt øger risikoen for kræft. 

Så kontant er vurderingen fra Kræftens Bekæmpelse. Faktisk er overvægt så stor en risikofaktor i forhold til udvikling af kræft, at det kun overgås af rygning, lyder det. 

“Hvis vi kunne fjerne overvægt med et trylleslag her og nu, ville 48.000 færre danskere blive ramt af kræft i løbet af de næste 30 år,” skriver Danmarks største patientforening på sin hjemmeside. 

Alligevel har Kræftens Bekæmpelse investeret penge i McDonald’s, Coca-Cola, Pizza Hut, Dominos Pizza og en international slikproducent, som blandt andet producerer Oreo og Toblerone. Det viser patientforeningens senest opdaterede aktieliste fra december 2020.

Kræftens Bekæmpelse plejer ellers ikke at lægge skjul på, at der er en sammenhæng mellem overvægt og kalorieholdige fødevarer.

På sin hjemmeside opfordrer foreningen eksempelvis danskerne til at skrue ned for sukkerholdige drikkevarer, ligesom man i en årrække har kæmpet for at få fastfoodkæder til at oplyse om antallet af kalorier på retter i deres menukort.

Kritik fra EL og DF
På Christiansborg undrer flere sig over, at Kræftens Bekæmpelse fører kampagne mod overvægt, men samtidig har investeret i cola og fastfoodkæder.

”Det kan være med til at skabe en tillidskløft mellem organisationen og resten af samfundet, netop fordi man kan blive i tvivl om, hvilke interesser der er i spil. Derfor er det virkelig uklogt og betænkeligt, at Kræftens Bekæmpelse har foretaget den type investeringer,” siger sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL) og tilføjer:   

”Det er problematisk at nogle af Kræftens Bekæmpelses midler er hentet gennem investeringer i den type firmaer, når de samtidig forsøger at sætte fokus på alvorlige konsekvenser ved overvægt. De bør overveje at få nogle endnu klarere retningslinjer for, hvordan de investerer.” 

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, stemmer i. 

”Jeg kan ikke lade værre med at trække på smilebåndet over det. Men i virkeligheden er det jo dobbeltmoralsk, når Kræftens Bekæmpelse på den ene side fortæller, hvor kræftfremkaldende overvægt kan være, og så selv har investeret penge i fastfood og cola,” siger hun.  

"Relevant problemstilling"
Altinget har spurgt Kræftens Bekæmpelse, om organisationens depot af værdipapirer på i alt 1,7 milliarder kroner fortsat indeholder investeringer i burgere, slik og sodavand. Men organisationens presseafdeling oplyser, at kapitalforvalterne investerer på daglig basis, og det først er muligt at foretage et nyt træk til november.

Men Danmarks største patientforening oplyser, at man ikke har ændret investeringspolitik siden 2020. Samtidig forstår økonimichef, Michael Henneberg Pedersen godt, at ordførerne studser over nogle af foreningens investeringer.

“Det er et dilemma, og det er en super relavant problemstilling," siger han.

Økonomichefen fortæller, at organisationen har en politik for etiske investeringer, men at kapitalforvalterne har nemmere ved at håndtere sortlistning af eksempelvis tobak.

"Det er meget enkelt at gøre, fordi der er mange, som ikke ønsker at investere i tobak, så de er samlet i meget store selskaber, der er meget nemme at identificere for kapitalforvalterne," siger Michael Henneberg Pedersen.

Kapitalforvalter gør ikke noget forkert
Han mener, at sodavandskæder og burgerkæder ofte kan være underlagt en mere kompleks ejerstruktur.

"De kan være en egen aktie, eller de kan være underlagt en ejerstruktur, som ser anderledes ud i morgen, end den gør i dag. Eller de kan være ejet af en kapitalfond."

Men lige præcis McDonalds og Coca-Cola, som er på jeres liste, er det vel ret enkelt at bede jeres kapitalforvaltere ikke at investere i?

"Det tror jeg, du har ret i. Det er efterhånden blevet lettere, og derfor vil vi nu tage en dialog med vores kapitalforvaltere og derpå i Kræftens Bekæmpelse drøfte muligheden af at fravælge den type aktier," siger Michael Henneberg Pedersen.

Har I gjort nok for at sikre, at jeres kapitalforvaltere ikke investerer i cola, slik og burgerkæder?

"Man kan altid gøre mere. Man kan sige, at vores kapitalforvaltere ikke gør noget forkert. Når du falder over en aktie fra Coca-Cola eller McDonald's, så handler de jo på mandat fra os."

Men kunne I have gjort mere for at sikre, at jeres investeringspolitik forhindrer de typer af investeringer?

"Jo, det kunne vi godt, men det er spørgsmålet, om det mandat kan understøttes af de værktøjer, forvalterne bruger. For skal de sælge en vare, hvor de screener for noget bestemt, så skal de have markedsgjort det. Ellers skal de håndholdt sidde og screene alle selskaber."

Vil prøve at være mere forsigtige

Kan man sige, at det er vigtigt for jer at få et afkast på jeres investeringer, og så lever I med, at I har aktier i cola, burgere og slikproducenter?

"Ja, du kan godt sige, at afsættet for, at vi overhovedet har anbragte midler i aktier er kapitalbevarelse. Og det handler simpelthen om, at hvis du får en forskningsbevilling fra Kræftens Bekæmpelse, så afsættes det samlede beløb med det samme. Men de udbetales over de år, hvor du forsker. Det vil sige, at vi har hele forskningsbeløbet stående, og så er det vigtigt, at det bevarer sin værdi," siger Michael Henneberg Pedersen.

Man han anerkender, at man kan problematisere, at en del af kapitalbevarelsen sker via investeringer i selskaber som Coca-Cola og McDonald's.

"Så er det klart, at med vores formål, virke og etiske retningslinjer som afsæt, så er det jo ikke lige meget, hvordan den kapitalbevarelse sker. Og vi går netop ikke efter det størst mulige afkast, for så kunne man investere i hvad som helst. Vi har netop sat nogle begrænsninger på. Og netop fordi vi er dem, vi er, vil vi prøve at være endnu mere forsigtige," siger Michael Henneberg Pedersen.

,

Forrige artikel Prehns lovforslag om nyt forbud mod minkavl vil blive fremsat til november Prehns lovforslag om nyt forbud mod minkavl vil blive fremsat til november Næste artikel Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge