"Ja tak til euroen"

DEBAT: I et fælles debatindlæg argumenterer fødevareministeren og Landbrugsraadet for et ja til euroen op til Folketingets euro-høring i dag, torsdag.

Af Eva Kjer Hansen (V)
Fødevareminister 
og Peter Gæmelke
Præsident for Landbrugsraadet 

Danmark er en handelsnation. Vi har specialiseret os i at producere det, vi er bedst til. Noget af det, vi er bedst til, er at producere og eksportere fødevarer. Handel er vores livline til omverdenen, og derfor har vi en klar interesse i at møde så få forhindringer som muligt.

Noget af det mest forstyrrende for handelsmønstrene er vilde udsving i valutaer. Det vender op og ned på muligheden for at planlæge fornuftigt. Det, som man var ved at sælge, bliver pludselig dyrere eller billigere.

Ikke fordi produktionsvilkårene har ændret sig. Men fordi valutaernes kurs har rykket sig. Den slags kan man forsikre sig ud af. Men enhver forsikring koster. I første omgang for virksomheder og landmænd men i sidste ende for os alle, fordi vi får færre penge til velfærd. Omkostningerne ved fastkurspolitik bliver større, når den globale økonomi er i uvejr. Det har vi tydeligt kunne mærke de seneste måneder.

For konsekvenserne er større for en lille økonomi, fordi omverdens tillid til, at vi kan videreføre fastkurspolitikken, er mindre end til et stort land.

Med som blind passager
Selvom et flertal af den danske befolkning i 2000 valgte at stemme nej til, at Danmark skulle indgå i eurosamarbejdet, er den danske krone låst fast til euroen. Vi er med andre ord med i euroen som blind passager, uden at nyde alle de fordele, vi kunne.

Danmarks rente er ikke lige så lav som i eurozonen. Det rammer i høj grad de danske boligejere, men det rammer også dansk landbrug. 80 pct. af landbrugets gæld er optaget i variabelt forrentede lån. Det betyder, at når den variable rente ændres med ét procentpoint ændres den årlige renteudgift med 2 mia. kr.

Danmarks muligheder for at træffe politiske beslutninger om EU's økonomi sammen med de andre medlemslande bliver også begrænset af det danske euro-forbehold. Den danske regering har ikke samme mulighed for at tale borgernes sag som den hollandske eller den irske regering, når EU skal tilrettelægge sin økonomiske politik.

For tiden raser finanskrisen. Nogle mener, at det er urimeligt at diskutere Danmarks forhold til euroen under de omstændigheder. Vi er helt uenige. Det er netop nu, vi ser konsekvenserne af dansk enegang. Derfor er tiden kommet til at gå målrettet efter dansk medlemskab af euroen.

Forrige artikel Usund fedmedebat Usund fedmedebat Næste artikel Mangel på fedmetiltag til de svage grupper Mangel på fedmetiltag til de svage grupper