Hvor er kvaliteten på sundhedskvalitet.dk?

DEBAT: www.sundhedskvalitet.dk er hverken redelig eller brugbar angående sygehusenes køkkener, skriver Ghita Parry

Af Ghita Parry
Formand for Kost & Ernæringsforbundet

Ideen bag regeringens hjemmeside www.sundhedskvalitet.dk er helt o.k. Vi skal alle have mulighed for at tjekke kvaliteten på landets sygehuse.

Men det er bestemt ikke i orden, at informationerne næsten to måneder efter åbningen af hjemmesiden stadig er ubrugelige for borgerne og samtidig stiller de ansatte helt urimeligt dårligt.

Forældede informationer
Når det handler om fødevarer, er hygiejnen naturligvis ekstrem vigtig. Og på hjemmesiden er det også muligt at tjekke sygehusenes hygiejne i køkkener. Hygiejne/køkkenforhold er et af de nøgletal, hjemmesiden opererer med.

Men når informationerne alle er daterede 27. september 2006 (tjekket onsdag 13. december) og i øvrigt ikke er dokumenterede på nogen måde, men blot er en smiley med mange opadvendte og få nedadvendte mundvige, må vi, der professionelt arbejder med fødevarer og fødevarehygiejne, sige stop.

Det er ikke rimelig information til borgerne og bestemt heller ikke rimeligt, at vores faglighed og professionalisme synliggøres med ikke opdaterede og udokumenterede data.

Slet ikke, når det ikke engang fremgår af hjemmesiden, hvilket køkken der er tale om. 

Brugere af sygehusene tænker naturligt på sygehusets store køkken, hvor maden laves, når talen er om sygehuskøkkener. Men i dag er der på mange sygehuse afdelingskøkkener, som anretter maden, ud over det produktionskøkken, hvor kost- og ernæringsfaglige, der er uddannede i fødevare- og produktionshygiejne, arbejder. 

Hvilket køkken er det?
Og hvilke køkkener er det, der måles, når www.sundhedskvalitet.dk offentliggør kvaliteten? Det er umuligt at se på hjemmesiden. For hjemmesiden har slet ikke nogen underliggende dokumentation for den smiley, hygiejne/køkkenforhold har fået, bortset fra at oplyse, at "nøgletallet angiver, hvorvidt køkkenhygiejnen på sygehuset/klinikken lever op til Fødevarestyrelsens standarder for god køkkenhygiejne".

Fødevarestyrelsen giver ellers på styrelsens egen hjemmeside mulighed for at se datoerne for, hvornår der i det enkelte køkken har været tilsynsbesøg. Og det er muligt selv at læse den tilsynsrapport, der skrives ved hvert enkelt tilsyn.

Sundhedskvalitet.dk giver først redelig og brugbar information, når det fremgår, hvilket køkken, der bliver bedømt. Hvornår bedømmelsen er sket. Og hvis der ikke er uddelt en storsmilende smiley, hvad grunden er.

Uden den viden kan borgerne reelt ikke vurdere forholdene. Og vi, hvis professionelle arbejde vurderes, kan ikke forholde os til kvaliteten og være tilfreds med den eller arbejde på at gøre den bedre.

Forrige artikel Sund mad i børnehaven, skolen og på arbejdet Næste artikel Hvor er bæredygtighedspolitikerne henne?