"Gratis penge" findes ikke

DEBAT: Man skal arbejde for sin indtjening. Således også med landbrugsstøtten, som kun kommer gennem arbejde. Derfor skal den ikke overføres til landdistriktspolitikken, skriver landbo-formand Karsten Willumsen.

Af Karsten Willumsen 
Formand Herning-Ikast landboforening
 
Det får voldsomme konsekvenser, hvis regeringen overfører landbrugsstøtten til landdistriktspolitikken. Det kommer til at koste mange danske arbejdspladser.
 
Mens deadline for regeringens udmelding om, hvor stor en andel af EU's landbrugsstøtte, der skal overføres fra direkte støtte til landdistriktsprogrammerne, nærmer sig – bliver debatten mere og mere afsporet.
 
Der er fra nogle politikeres side brugt udtryk som ”gratis penge” til blandt andet landdistriktspolitikken og grønne tiltag. Men der findes ingen ”gratis penge” – heller ikke i EU.
 
En omlægning af landbrugsstøtten vil få voldsomme konsekvenser i dansk erhvervsliv. Ikke mindst fordi størstedelen af de danske landbrugsprodukter bliver solgt uden for Danmarks grænser.
 
Mad nok til alle
EU’s forhadte landbrugsstøtte vedtog politikerne i 1972 for at sikre mad nok til Europas befolkning: Kan man det, gider befolkningen ikke kriges.
Når man støtter en vare, bliver der mere af den - når der bliver mere af en vare, falder prisen.
 
I 1960’erne brugte danskerne ca. 36 procent af deres realløn på fødevarer. I dag er det tal faldet til blot 9,7 procent.
 
Fødevarer har ikke fulgt den øvrige prisudvikling. Dernæst er en del af landbrugsstøtten blevet kapitaliseret. Det er grunden til at vi ikke bare kan afskaffe den.
 
Hvis man vil afskaffe støtten, er det helt afgørende, at det sker i enighed i EU - ellers eksporterer vi arbejdspladser i stedet for varer.
 
Landbrugsstøtte er ikke landbrugets bistand. Det er en støtte, vi tjener på vores arbejde. Man modtager kun landbrugsstøtte fra EU, hvis man står op om morgenen og producerer fødevarer. Der findes ingen gratis penge. 
 
Markedet er stærkere end politikken
De frie markedskræfter er stærkere end politikken. Alle produkter vil søge derhen, hvor konkurrenceevnen er bedst. Hvis Danmark fjerner landbrugsstøtten - modsat de lande, som vi er i konkurrence med, ødelægger det konkurrenceevnen i Danmarks fødevareklynge, fordi vores produktionspris vil stige. Så simpelt er det.
 
De såkaldte ”gratis penge” bliver særdeles dyrt betalt af danskerne i form af mistede arbejdspladser.

Vi beder bare om status quo på støtten, imens vi afventer, hvad de andre lande gør, så de ikke kommer til at godte sig syd for grænsen, mens de tænker die dumme dänen.

Forrige artikel Laveste fællesnævner vil skade økologien i EU Laveste fællesnævner vil skade økologien i EU Næste artikel Gårdbesøg kan skabe maddannelse hos børn Gårdbesøg kan skabe maddannelse hos børn