GMO-afgrøder ikke nødvendige

DEBAT: Flere GMO-afgrøder vil kun gavne de multinationale selskaber , skriver Enhedslistens Per Clausen i et svar til professor Per Pinstrup-Andersen.

Af Per Clausen,
miljø- og fødevareordfører for Enhedslisten

Det lyder besnærende, når Per Pinstrup-Andersen udmaler, hvordan GMO kan bruges til at løse de fattige landes problemer.

Desværre er det smukke, urealistiske drømme. GMO-planter udvikles af store multinationale firmaer, som sikrer sig patent både på GMO-såsæden og pesticider, der udvikles til samme GMO. Disse firmaer tager sig dyrt betalt. Derfor vil fattige bønder næppe komme i nærheden af at bruge GMO-planter i deres landbrug.

GMO ikke nødvendige
Det er da heller ikke nødvendigt at anvende GMO-planter for at løse sultproblemerne i den 3. verden. Forædling med billigere metoder, brug af sorter med særlige egenskaber i forhold til tørke og andre udfordringer, udveksling af viden og jordforbedring ved hjælp af økologiske principper er helt tilstrækkeligt. Og hvor gerne man end vil gøre sultspørgsmålet til et teknisk problem, kan man ikke afvise, at fordeling af fødevarer og sammensætning af føden er andre helt centrale forudsætninger for overlevelse.

Økologisk omstilling har flere steder vist flerdobling af udbytter, det gør landbruget bæredygtigt og giver en høj grad af lokal selvforsyning - med investeringer som er overkommelige. Frem for alt mindsker denne tilgang til landbrugsudvikling de fattige bønders afhængighed.

De eneste, der kan gøre sig håb om at få noget ud af GMO-eksperimentet er store transnationale firmaer som Monsanto, Syngenta og Aventis. Jeg kan ikke begribe, hvorfor Per Pinstrup-Andersen kaster sig ud i et forsvar for disse firmaers interesser.

Forrige artikel Sunde fødevarer skal være billigere Næste artikel Et Frugtkvarter giver sundere børn Et Frugtkvarter giver sundere børn