Forbrugere: Stop ghettoisering af økologi

Efterspørgsel på økologiske fødevarer burde få supermarkedskæderne til at levere et større udbud, skriver Forbrugerrådets formand.

Af Camilla Hersom, formand for Forbrugerrådet

Økologien brager gennem landet i disse dage. Et overflødighedshorn af økologisk brød, oste og gedekød, madfestival i Tivoli, uddeling af økologiske guldmedaljer. En uge i økologiens tegn skudt i gang af Økologisk Landsforening.

Efterspørgslen har aldrig været større. For kort tid siden åbnede det første økologiske supermarked i København, og nu er det også kommet et netsupermarked med et stort udvalg af økologiske varer.

Ifølge Økologisk Landsforening er salget af økologisk frugt og grønt steget med knap 70 procent de seneste to år.

Danskerne efterspørger mere økologi og flere valgmuligheder.

Men ligesom de mange økologiske events primært finder sted i de store danske byer, er det symptomatisk for udbredelsen af de økologiske fødevarer, at de næsten udelukkende er tilgængelige i København og Århus. I hvert fald hvis man ønsker et varieret udbud inden for rimelig rækkevidde.

Ønsker man som politisk forbruger i provinsen at sammensætte en kost, der tager hensyn til sin families sundhed og den generelle velfærd for dyr og natur ved at købe økologisk, er det en yderst besværlig oplevelse.

Nogle landsdækkende supermarkedskæder er godt på vej, men udbuddet i de fleste forretninger er stadig alt for begrænset.

Udvikling i sneglefart
Det skyldes, at den økologiske vare skal kunne omsætte for det samme som den konventionelle vare for at få en god plads på hylderne. Og det er en ond cirkel, for så længe udbuddet er begrænset, sker udviklingen i sneglefart.

Det er desuden bemærkelsesværdigt, at de økologiske varer i mange forretninger anbringes under ghettolignende forhold.

Tænk, hvis man kunne hjælpe markedet lidt på vej. Måske sørge for, at de økologiske varer ikke står placeret i en ø for sig i supermarkedet, men i stedet sammen med de konventionelle varer.
Måske kunne der også skabes et bedre udvalg af kød og charcuteri, som man i dag skal kigge langt efter de fleste steder.

Man kunne endda strække sig så langt som til at forestille sig muligheden af lokale økologiske produkter afsat lokalt. Det vil dog kræve et større engagement og nok også en mentalitetsændring hos mange detailhandlende.

I udlandet ses flere eksempler på kæder af økologiske supermarkeder, hvor man på ét og samme sted kan få alle de økologiske varer, man måtte drømme om. Saftige, røde æbler, frisk basilikum, æg fra fritgående høns, babymad, naturkosmetik og tøj til hele familien. Selv chokoladen er produceret under størst mulig hensyntagen til miljøet.

Måske når de også en gang hertil.

Den stigende efterspørgsel bør få de eksisterende supermarkedskæder til at levere et større udbud af økologiske varer - på lige fod med de konventionelle produkter.

Indkøbsturen bør ikke være begrænset til én type tomater eller én type gulerødder, og om menuen i dag skal stå på hakkebøffer eller koteletter.

Et større udbud vil få efterspørgslen til at stige yderligere, og det har Danmark brug for.

Ifølge Økologisk Landsforening, står vi på tærsklen til mangel på en række økologiske fødevarer.

Det skyldes, at alt for få landmænd vælger at omlægge til økologi, og for få unge kommer til, i takt med at flere ældre grøntavlere nærmer sig pensionsalderen.

Større tilgængelighed af økologiske fødevarer vil øge afsætningen, øge motivationen i de økologiske landbrug og få flere til at omlægge til økologi. Alt i alt et positivt bidrag til dansk økonomi, miljø og diversiteten i udbuddet af fødevarer.

Og hvem kan have noget imod det?

Forrige artikel DN præsident fastholder kritik af husdyrlov Næste artikel Frem med øko-grisen
Grønt overblik: Det skal du holde øje med

Grønt overblik: Det skal du holde øje med

Minister skal i samråd om kontroversiel forskningsrapport om bundtrawling, Transportudvalget rejser til Tyskland og to partier på højrefløjen mødes i weekenden. Her er, hvad du skal holde øje med i den kommende uge.