Fiskeristøtte vil stadig gå til stenrige fiskere og ødelæggende fiskeri

DEBAT: Politikerne har muligheden for at rette op på tidligere fejl i fiskeriet. Med EU-midler kan der skabes de rette betingelser for et bæredygtigt fiskeri, skriver Hanne Lyng Winter fra Greenpeace.

Af Hanne Lyng Winter
Havbiolog hos Greenpeace Norden

For nogle år siden bragte Politiken en historie, der viste, at statsstøtten til dansk fiskeri kun kom få, rige storfiskere til gode. 20 rige storfiskere fik 57 procent af en samlet støttepulje på 379 millioner kroner.

Greenpeace har derudover påvist, at over 80 procent af statsstøtten gik til den skadelige trawlerflåde, og at dele af støtten har haft den effekt, at de store bundtrawlere i dag kan trække tungere og større trawl - stik imod EU's regler.

Daværende fødevareminister Mette Gjerskov (S) lovede bod og bedring og bekendtgjorde, at det ikke var sådan, at hun ville have fordelt pengene, hvis hun sad ved roret.

Lige nu er Fødevareministeriet ved at lægge sidste hånd på det program, der dikterer, hvordan statsstøtten til fiskeriet skal fordeles i den næste 7-års periode. Nu har Gjerskovs partifælle altså muligheden for at rette op. Men der er intet nyt under solen. Fødevareministeriet vil fortsat prioritere de store fartøjer og det ødelæggende bundtrawlsfiskeri.

Den gode nyhed er, at der stadig er tid til at ændre kurs. Politikerne har stadig en mulighed for at slå bremserne i og kræve, at fiskerifondsmidlerne ikke kun tilstrømmer de store og de rige, men faktisk sikrer den helt nødvendige omstilling til bæredygtigt fiskeri samt til beskyttelse og genopretning af havets natur og dyreliv.

Politikerne kan læne sig op ad den ene publikation efter den anden, der soleklart viser, hvilke fiskerier der er mest bæredygtige: Nemlig de naturskånsomme fiskerier med fx garn og krog. De ødelægger ikke bunden, som trawlerne gør, når de slæber tonstunge skovle og store net hen ad havbunden, de fisker mere selektivt, hvilket betyder at udsmid af fisk er minimalt, og deres forbrug af brændstof er en brøkdel af de trawlernes. Dertil kommer, at de miljøskånsomme fiskerier er præcis lige så rentable som de bundtrawlere, der fisker efter de samme arter.

Miljøministeriet vurderer, at bundtrawlsfiskeri er en af hovedårsagerne til, at der ikke er en god natur i de danske have. Derfor giver det ingen mening, at man i Fødevareministeriet primært støtter dette fiskeri.

Så kære politikere. I har nu muligheden for at lade EU-midler skabe de rette betingelser for et ægte, bæredygtigt dansk fiskeri, der har naturbeskyttelse og det naturskånsomme fiskeri i centrum. Et fiskeri, vi kan være stolte af og tjene penge på - samtidig med at vi passer på vores natur! Skab ægte fiskeriudvikling - ikke mere af det samme!

Forrige artikel Forbrugerne vælger ikke frit - industrien har et ansvar Forbrugerne vælger ikke frit - industrien har et ansvar Næste artikel Både forbruger og producent har et ansvar for borgerenes sundhed Både forbruger og producent har et ansvar for borgerenes sundhed