Et nyt landbrug?

DEBAT: Vi er tæt på at vinke farvel til dansk landbrug, som vi kender det, skriver formanden for Dansk Agronomforening.

Af cand. agro Mikkel Nilars,
Formand for Dansk Agronomforening 

Om ti år er vi tæt på at vinke farvel til dansk landbrug, som vi kender erhvervet. Historien tyder på det, og lad os da derfor se tilbage i tiden, men også lidt frem.

I 1970'erne var det mængden af fødevarer, der stod øverst på dagsordenen - både politisk og i produktionen. I 1980'erne dukkede rigtig mange nye produkter op fra den store verden via globaliseringen, mens 1990'erne stod i økologiens tegn. Her i begyndelsen af det nye årtusinde skal maden have en historie. Vi i Danmark vil se landmanden og hans familie på mælkekartonen, brødet skal komme fra "de 5 gaarde", og æblerne dyrkes af gourmetkokken på Lilleø.

Kan den udvikling undgå at få konsekvenser for det danske landbrug? Og vil vi opleve en yderligere polarisering af erhvervet fremover?

Fremtiden kræver reorganisering
Udviklingen kunne se sådan her ud: Den danske forbruger vil efterspørge produkter som "Fru Jørgensens håndmalkede, økologiske mælk fra køerne Emma, Klara og Tilde". Samtidig vil andre dele af landbruget have udviklet sig til industri. Vi kan separere gyllen og undgå lugtgener, så arealkrav og den naturlige forbindelse mellem animalsk produktion og planteavl er forsvundet.

Planteproduktionen bliver isoleret på endnu større brug, end vi kender dem i dag. Med placering i landlige industriområder tæt ved motorveje vil der foregå en storproduktion af anonyme kød- og mælkeprodukter, som forarbejdes og mestendels eksporteres til Asien - især Kina og Indien. Til gengæld importerer vi god samvittighed i form af kaffe fra Max Havelaar og økologisk honning fra New Zealand. Som en naturlig følge vil en reorganisering af dansk landbrug blive nødvendig, og to nye organisationer vil se dagens lys: DIL (Dansk Industrilandbrug) samt FEL (Forenede Egnslandbrugere).

Er det sådan, udviklingen kommer til at foregå? Og hvordan hænger dette sammen med befolkningens livsstil og indkøbsvaner - nationalt og globalt? Diskussionen er helt sikkert både spændende og relevant.

Forrige artikel Forskning i dyrevelfærd er velkommen Næste artikel Politikerne må sikre befolkningen GMO-fri mad