Enhedslisten i EU: Det nærmer sig vælgerbedrag, når Venstre er både for og imod de samme ting

Venstre i EU er splittede i spørgsmålet om biodiversitet. Hvor nogle fejrede naturgenopretningsloven, er flere Venstrefolk imod den. Måske giver det inspiration til et nyt valgslogan: 'Venstre ved du hvor har - både for og imod de samme ting', skriver Frederikke Hellemann (EL) og Nikolaj Villumsen (EL).

Når man taler om partiet Venstre, er det efterhånden helt normalt at talen falder på forskellen mellem "by-Venstre" og "land-Venstre".

Den forskel er også i allerhøjeste grad til stede i EU-Parlamentet. Ikke alene siger Venstres repræsentanter til tider vidt forskellige ting om samme emne - de stemmer også vidt forskelligt.

Både "kisteglade" og skuffede over naturlov

Et godt eksempel på dette er kontroverserne om EU’s naturgenopretningslov.

Her har den officielle Venstre-linje i Bruxelles ikke blot zigzagget mellem for og imod, den er også endt med at understrege, at Venstre er både for og imod på samme tid.

Da naturgenopretningsloven var til afstemning i EU-Parlamentet, var Venstre ikke blot med til at udvande loven drastisk, nej, land-Venstre var også med i forsøgene på helt at få loven afvist.

De mente tilsyneladende slet ikke, at der skulle være en naturgenopretningslov, på trods af at natur-alarmklokkerne ringer, og EU’s eget miljøagentur råber op om biodiversitetskrisen.

På trods af land-Venstres fejlslagne forsøg på at sabotere loven, erklærede by-Venstre det for en ”kæmpe sejr,” som Venstre var ”kisteglade” for.

Da EU-loven 27. februar i år blev endeligt godkendt af EU-Parlamentet, gik (by-)Venstres spidskandidat, Morten Løkkegaard, igen til tasterne.

Ud tweetede han et klart budskab:

De grønne borgerlig-liberale vælgere kan med andre ord trygt stemme på Venstre.

Flere venstrefolk var fraværende

Med erklæringen fra partiets spidskandidat skulle man tro, at den tidligere Venstre-uenighed på området nu var lagt i graven. Det er trods alt en ret klar udmelding: Venstre var klart for EU’s naturgenopretning.

Men det skulle hurtigt vise sig, at det ikke helt forholdt sig sådan i den virkelige verden. For hvor by-Venstre var klar og konsekvent i sin lovprisning af loven, forholdt det sig helt anderledes for land-Venstre.

Den eneste anden Venstre-politiker, dervar til stede til afstemningen, var Erik Poulsen, som stik imod spidskandidaten fra by-Venstre altså ikke støttede den endelige aftale.

Land-Venstres mest prominente talerør i EU-Parlamentet, landmanden Asger Christensen, var slet ikke til stede ved afstemningen, så vi kan kun gætte på, hvad han ville have stemt.

Står Asger Christensens generalieblad til troende, tør vi dog godt vove et bud på, at scoren på naturloven var endt 2-1 i land-Venstres favør.

{{toplink}}

Venstres nye valgslogan?

EU-valget nærmer sig med hastige skridt, så det er vel ikke for meget forlangt, at Venstre, inden vælgerne står i boksen, toner rent flag og svarer på, hvilken linje de vil lægge i det næste EU-Parlament?

Hvis Venstre får mere end én EU-Parlamentariker, vil vi så stadig, når det eksempelvis kommer til landbrug og natur, skulle forvente at se helt modsatrettede stemmer fra by-Venstre og land-Venstre?

Skal man se det fra den lyse side, kunne man grine af, at Venstre på denne måde formår at ophæve sin egen eksistens.

Virkeligheden er dog, at det nærmer sig vælgerbedrag, når Venstre på denne måde taler med to tunger og forsøger at helgardere sig ved både at være for og imod på samme tid - og endda forsøge at score point på det.

Er det her i virkeligheden en afsløring af Venstres valgslogan for EU-valget?

Venstre ved du, hvor du har - både for og imod de samme ting.

{{toplink}}

Forrige artikel Mejeriforeningen: Hvis lækage sender køer og mejerier ud af landet, risikerer de ikke at komme igen Mejeriforeningen: Hvis lækage sender køer og mejerier ud af landet, risikerer de ikke at komme igen Næste artikel Vismænd: Sådan kan CO2-afgiften både reducere regningen til skatteborgerne og sikre landmændenes indkomst Vismænd: Sådan kan CO2-afgiften både reducere regningen til skatteborgerne og sikre landmændenes indkomst