EL: Ny kvælstofregulering må ikke forsinke landbrugsomlægning

DEBAT-STAFET: Enhedslistens fødevareordfører, Per Clausen, ser mange potentielle forbedringer på fødevareområdet, som ifølge ham både skal være mere økologisk og miljøvenligt.

Per Clausen (EL)
Fødevareordfører

Til efteråret starter det spændende arbejde med at følge op på Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger.

Her vil Enhedslisten særligt arbejde for tre ting.  

En Naturfond, der skal sikre langt mere natur og flere sammenhængende naturarealer, så vi langt om længe kan standse tilbagegangen i biodiversiteten i Danmark.

Omlægning af sårbare jorde til økologi for at beskytte drikkevandet. Her er der dels tale om arealerne umiddelbart rundt om drikkevandsboringerne og dels jorde oven på vigtige drikkevandsområder, der udpeges som sårbare.

Enkel kvælstofregulering: På baggrund af Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger om målrettet miljøregulering er der nu gået et omfattende kortlægningsarbejde i gang.

Dels i forhold til de enkelte vandområders sårbarhed, dels i forhold til de enkelte jorders retentionspotentiale.

Kortlægningen risikerer desværre at trække hele processen i langdrag og udskyde arbejdet for mere natur og for en gavnlig omlægning af landbrugsproduktionen.

Det kan ingen være tjent med. Enhedslisten vil derfor foreslå, at man i stedet indfører det princip, at kvælstof, der ikke udnyttes i landbruget og enten vil være at genfinde i animalske produkter eller afgrøder, må være tabt til omgivelserne. 

På den måde kan kvælstofoverskuddet opgøres via momsregnskabet, hvor det kvælstof, som indkøbes til bedriften med gødning og foder, fratrækkes det kvælstof, som udføres fra bedriften med produkter som kød, mælk og kornprodukter.

På den måde vil det være langt mere enkelt at opgøre tabet fra de enkelte bedrifter og sætte målrettet ind, hvor opgørelserne vil vise, at tabet er størst.

Et mere miljøvenligt landbrug 
Landdistriktsprogrammet for den kommende periode (2014-2020) skal forhandles til efteråret.

Dette er en oplagt mulighed for at sikre midler til fremme af økologi og i det hele taget en mere miljøvenlig landbrugsproduktion.

I forbindelse med forhandlingerne vil vi særligt prioritere midler til økologi, både ved at fastholde økologifremmeordningen, som f.eks. støtter markedsudvikling, økologiuddannelse i landbruget og omstilling af offentlige køkkener.

Derudover vil vi gerne fremme anvendelsen af afgræsning som naturpleje, f.eks. ved at øge støtten til afgræsning af ekstensive arealer under det nye landdistriktsprogram.

Vi vil også arbejde for, at muligheden for frivillig modulation anvendes til fulde i det nye landdistriktsprogram, og midlerne tilbageføres til erhvervet som kompensation til de landmænd, der laver særlige miljøindsatser.

Bæredygtigt fiskeri
Til efteråret skal der også forhandles om en ny kystfiskerordning.

For Enhedslisten er dette en oplagt mulighed for at fremme et bæredygtigt fiskeri med skånsomme redskaber, der har gode muligheder for at skabe beskæftigelse både på havet og langs kysterne.

I en ny kystfiskerordning vil Enhedslisten målrettet arbejde for at fremme de skånsomme fiskerredskaber og udelukke trawlere fra ordningen.

Derudover er der behov for at fremme afsætningen af kystfiskerfisk, da det i dag ikke er muligt for forbrugerne at se forskel på fisk, der er fanget af en trawler, og fisk, der er fanget skånsomt af en lokalt forankret kystfisker.

Konkret vil vi gå til forhandlingerne med et forslag om et mærke for skånsomt fangede fisk.

Forrige artikel DB: Erhvervslivet skal holde fingrene fra myndighedsbetjening DB: Erhvervslivet skal holde fingrene fra myndighedsbetjening Næste artikel Myndighedsbetjening er en god investering