Ekstremister? - vi stiller jo bare ubekvemme spørgsmål

DEBAT: Bæredygtigt Landbrug er fortørnet over, at Karen Ellemann (V) i et Altinget-interview afviste at diskutere med ekstremister, der mener, at kvælstof ikke påvirker vandmiljøet.

Af Vagn Lundsteen
Direktør, Bæredygtigt Landbrug

I 24 år har dansk landbrug begrænset kvælstof til vores vandmiljø. Der udvaskes i dag halvt så meget i forhold til 1987, hvor den første vandmiljøplan blev gennemført. Det viser tal fra Danmarks Miljøundersøgelser (DMU). Det har kostet det danske samfund mere end 100 milliarder kroner at nå så langt. Det er derfor rimeligt, at vi stiller spørgsmål ved effekten af danmarkshistoriens dyreste eksperiment.

Miljøministeren har i et interview med Altinget kaldt medlemmer i Landsforeningen for Bæredygtigt Landbrug for "ekstremister", fordi vi stiller ubekvemme spørgsmål, som vi med rette kan forlange svar på. Vi har spurgt, om man kan henvise til et sted, hvor det at begrænse kvælstof har givet et bedre vandmiljø? Hverken miljøministeren eller DMU har ønsket at svare på vores spørgsmål. Vi må opfatte det derhen, at man ikke kender svaret. I stedet for at svare, kalder ministeren spørgeren for ekstremist.

Har forsøgt dialog  
Vi er af den opfattelse, at miljøministeren kommer fra et liberalt hjem, hvor det at diskutere og stille spørgsmål er en vigtig del af den politiske kultur. Meninger udveksles og en konstruktiv politisk modning sker. Man lytter og forholder sig til modpartens synspunkter.

Det er uhørt, at miljøministeren omtaler opponenter som ekstremister. Vi stiller jo bare ministeren et ubekvemt spørgsmål, som ministeren og hendes embedsfolk ikke ønsker at svare på.

Vi har gjort, hvad vi kunne for at få ministeren og hendes embedsfolk i dialog.

  • Vi har indbudt miljøministeren til konference. Hun meldte afbud i sidste øjeblik, fordi hun følte sig truet!

  • Vi har givet ministeren og hendes embedsfolk mulighed for at bevise kvælstofs effekt på vandmiljøet. Det har man ikke ønsket.

  • Vi har indbudt Danmarks Miljøundersøgelser til at deltage i en konference om kvælstofs rolle i vandmiljøet. Ikke for at diskutere med Bæredygtigt Landbrugs medlemmer. Men for at få en debat med internationale anerkendte forskere, der har en anden holdning omkring kvælstof. Det havde man ikke lyst til at deltage i. Vi prøvede via embedsfolk i Miljøministeriet at få DMU til at deltage.


Hvordan kan miljøministeren acceptere, at de (DMU), hvis udsagn de danske vandmiljøplaner hviler på, ikke vil konfronteres eller kritiseres? Det harmonerer ikke med miljøministerens demokratiske opdragelse.

Vi henstiller til, at miljøministeren trækker udtrykket "ekstremister" tilbage og i stedet indleder en debat med Landsforeningen for Bæredygtigt Landbrugs flere end 3.600 medlemmer. Den nuværende arrogance og misbrug af kraftudtryk er ikke passende for en liberal minister.

Forrige artikel Usunde anprisninger Næste artikel Væk med natur-bureaukratiet