Eksportstop for spædkalve er varm luft

DEBAT: Det er en tom gestus, når Landbrug & Fødevarer tilbyder at stoppe eksporten af spædkalve, hvis prisen er dårligere forhold for de danske køer, mener Pernille Fraas Johnsen fra WSAP Danmark.

Kvægbruget har givet det, de kalder "et godt tilbud" til fødevareminister Dan Jørgensen. Kvægbrugerne vil stoppe eksporten af danske spædkalve til Holland, hvis Dan Jørgensen bl.a. udsætter kravet om, at der i sengebåsestalde skal være en sengebås pr. ko - altså at hver ko har en hvileplads.

Kravet skal i så fald udsættes fra 1. juli 2014 til 1. juli 2017. Loven om hold af malkekvæg blev indført i 2010, så kvægbruget har allerede haft 4 år til at forberede, at deres køer skal have en sengebås hver. Og det kan oveni købet betale sig økonomisk.

En undersøgelse fra Videncentret for Landbrug fra 2013 viser, at det er økonomisk rentabelt, når alle køer har mulighed for at finde en ledig sengebås, da hvile er den største forudsætning for en høj mælkeproduktion.

Kravet om, at hver malkeko skal have en sengebås at ligge i, blev oprindeligt indført som lovkrav på grund af hensynet til køernes dyrevelfærd. Køer har brug for at ligge og hvile i mindst 10 timer i døgnet, og da køer er flokdyr, er der over døgnet tidspunkter, hvor alle køer har behov for og gerne vil hvile.

Det forringer derfor både køernes dyrevelfærd og mælkeproduktion, når køerne skal kæmpe om hvilepladserne.

Der er ingen tvivl om, at det vil give bedre dyrevelfærd og formentlig også flere arbejdspladser, hvis de 45.000 spædkalve, der i dag eksporteres til Holland i stedet opdrættes i Danmark. Kalvene undgår at skulle ud på en lang og anstrengende dyretransport, og i Danmark har kalve mere plads og fodres mere naturligt end i Holland, hvor kalvene typisk ender i produktionen af sødmælkskalve.

Der er imidlertid intet, der hindrer kvægbruget i at holde op med at sende deres kalve til Holland.

Det har de gjort før i de perioder, hvor det økonomisk kunne betale sig at opdrætte kalvene i Danmark, og derfor virker det som en tom gestus, når kvægbruget tilbyder at stoppe kalveeksporterne, hvis fødevareministeren går med til at udsætte kravet om, at alle malkekøer skal have en liggeplads.

Vi er sikre på at fødevareminister Dan Jørgensen godt kan gennemskue, at det, kvægbruget kalder for et godt tilbud, i virkeligheden er en pakke varm luft.

Forrige artikel Handelsaftalen skal være global Handelsaftalen skal være global Næste artikel Offentlighed om MRSA-smitte er et etisk dilemma Offentlighed om MRSA-smitte er et etisk dilemma