Dyrenes Beskyttelse: Køb dyrere kød for dyrenes skyld

DEBAT: Økologisk kød koster mere for klimaet end konventionelt kød. Det anerkender direktør i Dyrenes Beskyttelse Britta Riis, som derfor peger på et reduceret samlet kødforbrug som eneste fornuftige vej frem.

Af Britta Riis
Direktør i Dyrenes Beskyttelse

Fødevarer – først og fremmest animalske produkter som kød og ost – koster langt mere i CO2-udslip end alle de andre knapper og kontakter, vi forbrugere kan gå og skrue på.

Faktisk er produktionen af kød en større klimabelastning end udslippet fra alle motortransporter i verden tilsammen. Det globale kødforbrug skal altså nedbringes, hvis den globale opvarmning ikke skal stikke af.

Desværre viser andre analyser, at det globale kødforbrug reelt vil stige meget voldsomt – formentlig med 50-100 procent – de næste 35 år.

Mindre kød giver flere fordele
Det Etiske Råd har indset alvoren og foreslog for nylig en afgift på oksekød som middel til at nedsætte kødforbruget. Ikke overraskende blev ideen hurtigt skudt ned fra adskillige sider. Det er ikke desto mindre sund fornuft, at dyrere kød vil føre til et mindre kødforbrug.

Derfor anbefaler Dyrenes Beskyttelse også forbrugerne at gå efter dyrere kød – det betyder nemlig samtidig kød med god dyrevelfærd.

Du gør hermed hele tre gode gerninger på én gang:

Da kødet er dyrere – fordi dyrene lever længere, i bedre rammer, med mere plads og bedre foder – er merprisen med til at nedsætte kødforbruget.

Samtidig støtter man et landbrug, hvor dyrene har et liv, vi kan være bekendt. Det gælder både kød og mejerivarer.

Endelig hjælper man sig selv – kød med god dyrevelfærd smager bare bedre og er ofte også bedre for helbredet.

Vi danskere spiser i gennemsnit 100 gram kød fra firbenede dyr om dagen – det er 40 procent mere, end Fødevarestyrelsen anbefaler.

Her er ingen nemme genveje
Mindre kød med mere dyrevelfærd er vores anbefaling. Også selv om mere dyrevelfærd ikke nødvendigvis er mindre klimabelastende. Således koster et kilo konventionelt svinekød 3,5 kilo CO2, mens et kilo økologisk gris koster 4 kilo CO2 at producere. Det er den ekstra plads, dyrene har, som koster på klimaet.

Derfor kan vi ikke råde til blot at skifte til økologisk kød, hvis man fortsætter med at spise samme mængde.

Oksekød og lammekød er de mest belastende for klimaet, blandt andet fordi dyrene er drøvtyggere og bøvser metan op som en del af fordøjelsesprocessen.

Fjerkræproduktion belaster klimaet langt mindre end anden kødproduktion, da høns og kyllinger ikke udånder metan og desuden er gode til at udnytte det foder, de får. Men på 50 år er den globale produktion af kyllinger syvdoblet, og det giver selvsagt ingen mening at øge produktionen yderligere.

Hverken med klimaet eller dyrene in mente kan vi råde til at skifte til lyst kød, for grise og kyllinger har væsentlig dårligere dyrevelfærd end køer.

Med andre ord: Her er ingen nemme genveje – kun én nem huskeregel: Jo mindre kød, des større bidrag til klimaregnskabet.

Forrige artikel S: Fiskeripakken handler om arbejdspladser S: Fiskeripakken handler om arbejdspladser Næste artikel LA: Vi er ved at blive dovne demokrater LA: Vi er ved at blive dovne demokrater