Direktør: Det skal være lettere at blive økocertificeret

DEBAT: Lige nu er det for dyrt og besværligt for mange små, lokale producenter at blive økocertificeret. Den problematik kan og skal løses på et højere sted. Det er nemlig aldrig viljen til at blive økologisk, der står i vejen, skriver direktør Kari Brandsgard.

Af Kari Brandsgård
Direktør for Haraldskær Sinatur Hotel & Konference

Når man som vi, som den første hotelkæde i Danmark, har gjort os fortjent til Det Økologiske Spisemærke i sølv, så kan det nok lyde underligt, at vi på ingen måde altid ser økologi som den bedste løsning. Og jeg kan love, at vi aldrig kommer til udelukkende at satse på økologi.

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi elsker økologi. Økologi er både godt, vigtigt og velsmagende. Men det giver eksempelvis ingen mening at servere økologiske kartofler fra Spanien, hvis nabogården til et af vores seks hoteller producerer en bæredygtigt frembragt sort, som kan leveres på en trillebør.

Det giver heller ingen mening at tilbyde udenlandske økobananer og økoappelsiner, når vi kan bruge frisk dansk frugt og danske bær fra vores lokalområder. Så det gør vi.

Viljen mangler ikke
Så kan man pege på, hvorfor nabogårdene og lokalproducenterne ikke dyrker økologisk. Her er svaret enkelt, og svaret er, at det for rigtig mange små, lokale producenter kan være for besværligt og for dyrt at blive økocertificeret.

Mig bekendt er det aldrig viljen til at være økologisk, der står i vejen. Det er vejen til målet, der ikke er realistisk at gå, fordi det ganske enkelt er for bøvlet og for dyrt. Derfor er det en problematik, der kan og skal løses på et højere sted.

Min drøm er, at det bliver langt mindre tidskrævende for små producenter og leverandører at blive økocertificeret. Og jeg ved, at det også er en drøm, der eksisterer ude på mange små gårde rundt om i Danmark. Det er altid ærgerligt, når noget står i vejen for en god drøm, der gavner både mennesker, dyr og miljø.

Det er også ærgerligt for en kæde som vores, der har sat sig i selen for at blive branchens første CO2-positive hotelkæde i Danmark. For at nå det mål kommer vi nemlig ikke uden om økologien, og bliver certificeringen mindre bøvlet uden at gå på kompromis med de nødvendige krav, så går vi naturligvis efter guldmærket.

Til den nysgerrige læser er Det Økologiske Spisemærke en statslig certificering og mærkningsordning for spisesteder i Danmark, som uddeles og kontrolleres af Fødevarestyrelsen. Derfor går min bøn og min opfordring på at genbesøge krav, pris og regler også til økologiens øverste myndighed.

Forrige artikel Tidligere vicegeneraldirektør i EU: Uskik at ministre ikke deltager i rådsmøder Tidligere vicegeneraldirektør i EU: Uskik at ministre ikke deltager i rådsmøder Næste artikel DI Fødevarer: Fremtidens økologi skal være højteknologisk DI Fødevarer: Fremtidens økologi skal være højteknologisk