DI: Valgflæsk er noget, vi spiser

DEBAT: Når fødevarepolitik i Danmark ikke er genstand for valgkamp, så skyldes det nok, at det er med fødevarerne, som det er med sikkerhedspolitik og udenrigspolitik – der er for det meste bred politisk opbakning til den førte politik, skriver Leif Nielsen. 

Af Leif Nielsen
Branchedirektør, DI Fødevarer

Flæsk eller ej. Meningerne kan være delte rundt om spisebordene og på sociale medier. Eksempelvis bæredygtighed og sundhed bliver igen og igen relateret til den mad, vi sætter på vores bord hver eneste dag. Senest, da et internationalt hold af forskere i januar offentliggjorde den såkaldte EAT Lancet-rapport, hvis konkrete anbefalinger til en klima- og sundhedsmæssig balanceret diæt blev dækket massivt af både internationale og danske medier.

Er man som brancherepræsentant så skuffet, når kun 6 procent af vælgerne svarer, at fødevarepolitik er afgørende for deres kryds ved det kommende folketingsvalg? Mit svar er nej – valgflæsk skal være noget, vi spiser.

Fødevarepolitik uden konflikter
Fødevarevirksomheder trives nemlig bedst med brede politiske forlig, så de har mulighed for at lave langsigtede investeringer.

Jeg glæder mig derfor over, at fødevaresikkerhed ikke er et område, der skiller de politiske vande eller en arena for symbolpolitik, da det er med til at sikre, at Danmark har nogle af verdens mest sikre fødevarer. Det er det brede fødevareforlig, der blev indgået af samtlige partier i slutningen af oktober, et godt eksempel på.

Folketingets partier er altså enige om fødevaresikkerhedens vigtighed for både de danske forbrugere og de danske fødevarevirksomheders eksportmuligheder. Sidste uges enighed på tværs af partierne om at samarbejde om at nedbringe plastikforurening og fremme en cirkulær plastikøkonomi er et andet godt eksempel, som har stor betydning for fødevarevirksomhederne. Den type politisk sammenhængskraft på tværs af Folketinget vil jeg gerne rose de danske politikere for.

Jeg glæder mig nemlig også over en stabil fødevarepolitisk scene herhjemme, der sikrer, at vi og de danske fødevarevirksomheder kan bidrage positivt til både planetens og befolkningens sundhed.

Når fødevarepolitik i Danmark ikke er genstand for valgkamp, så skyldes det nok, at det er med fødevarerne, som det er med sikkerhedspolitik og udenrigspolitik – der er for det meste bred politisk opbakning til den førte politik.

Forrige artikel Økologisk Landsforening: Klimahandling skal ikke vente på ny forskning Økologisk Landsforening: Klimahandling skal ikke vente på ny forskning Næste artikel Peter Birch Sørensen: Landmænd bør føre klimaregnskab Peter Birch Sørensen: Landmænd bør føre klimaregnskab