DF: Landbrugspakken sikrer jobskabelse

DEBAT: Centraliseringen af landets uddannelsesinstitutioner dræner landdistrikerne for unge, og grundet manglen på arbejdspladser vender de ikke tilbage. Det skriver Dansk Folkepartis fødevareordfører, René Christensen, som med oppositionens landbrugspakke vil skabe tusindvis af nye jobs.

Af René Christensen
Dansk Folkepartis ordfører for fødevarer, landbrug og fiskeri

Vi har desværre en stor udfordring i Danmark omkring urbaniseringen. Den er ikke ny, men har været i gang med forøget kraft i en årrække.

Hvorfor flytter borgerne fra vores landsdistrikter? Det er måske ikke det store spørgsmål - spørgsmålet er snarere, hvordan får vi flere til at blive, og hvordan tiltrækker vi de unge familier. Jeg har min egen analyse, samt en række politiske tiltag.

Jobmangel og centralisering
De videregående uddannelsesinstitutioner har desværre i de senere år klumpet sig sammen i vores fire største byer, og det gør selvfølgelig, at de unge rejser ud for at uddanne sig. De skal jo gerne komme tilbage igen, men der mangler jobs.

Samtidig er den offentlige sektor i almindelighed blevet alt for centraliseret, og det burde ikke værre nødvendigt i et lille og velfungerende land som Danmark.   

Danmark er et landbrugsland
De resurser, der er i landdistrikterne, er helt klart vores landbrugs- og fødevaresektor. Vi er i Danmark gode til landbrug og produktion af fødevarer med fokus på kvalitet og fødevaresikkerhed, og det er en del af den ekspertise, der skal tiltrække vækst og højtuddannet arbejdskraft til landdistrikterne igen.

Trods den pressede konkurrenceevne og den nuværende lave vækst rummer Danmark et enormt erhvervsmæssigt potentiale - og øget jobskabelse er en forudsætning for landdistrikternes fremtid.

Landbrugspakken
Derfor er vi borgerlige partier også kommet med en vækstdagsorden netop for fødevareerhvervet. Med forslaget forudser vi, at der i Danmark alene kan skabes 2.000 arbejdspladser og eksporteres for 2,2 milliarder kroner ekstra på baggrund af de foreslåede ændringer af rammevilkårene i forbindelse med dansk fødevareproduktion.

Eksempelvis skal harmonikrav for slagtesvin i Danmark hæves fra 1,4 til 1,7 dyreenheder pr. hektar jord. Dette betyder ikke flere svin i stalden, som vores fødevareminister ellers fejlagtigt siger, men derimod flere nye stalde, samt vækst og beskæftigelse i landdistrikterne.

16 tiltag skal vende udviklingen
Samtidig ønsker vi en hurtigere og mere effektiv behandling af miljøgodkendelser, så det ikke er bureaukrati, der stopper udviklingen.

Vi ønsker også at give mulighed for en optimal gødskning af danske afgrøder i samklang med natur og miljø. Danske landmænd vil gerne, men der skal være rammer til, at de kan udvikle det, som vi er så gode til i Danmark. 

Der er i alt 16 væksttiltag på den dagsorden, og det er det, vi har behov for. Hvis vi ikke har et råvaregrundlag, så har vi heller ikke muligheden for at udvikle og skabe merværdi.

Jeg og Dansk Folkeparti tror på, at dette kan være et vigtigt skridt på vejen til at vende en negativ udvikling.

Forrige artikel Professor: Klimaændringer kræver klimasmart landbrug Professor: Klimaændringer kræver klimasmart landbrug Næste artikel Alternativet: Lad os løse landbrugets gordiske knude Alternativet: Lad os løse landbrugets gordiske knude