Dansk tilfredshed med nye EU-regler for landbrugspromovering

AFTALE: Landbruget er glade for, at EU-støtten til promovering af fødevarer fremover rammer bredt og ikke kun afgrænses til græsk fetaost og italiensk parmaskinke. Kommissær håber på tredobling af støttebudgettet i 2020.

De danske aktører havde frygtet, at EU's støttekroner ville blive forbeholdt en særlig gruppe af kvalitetsstemplede EU-produkter, men de nye regler rammer en fin balance, lyder det fra Landbrug & Fødevarer.

"Det, der ligger på bordet nu, er mere åbent for fødevarer generelt, og derfor kan det blive væsentligt mere interessant for de sektorer, der før i tiden har været helt afskåret fra at søge på grund af nogle lidt besynderlige kvalitetsdefinitioner," siger Erik Enevold Kam, der er chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.

Under de gamle regler oplevede danske kyllingeproducenter for eksempel, at de ikke kunne søge støtte til salgsfremme, fordi de ikke var certificeret under EU's kvalitetsordninger, der tæller op mod 1.200 forskellige produkter. Blandt andet parmesanost og skotsk oksekød.

Login