Dansk landbrugs fremtid handler om nye investorer

DEBAT: Ny lovgivning åbner op for forbrugerne som investorer. Landbruget bør ændre signaler og holdninger for at tiltrække den nye investortype, skriver Kurt Harbo, formand for Tænketank for Udvikling.

Af Kurt Harbo,
Formand for Tænketank for Udvikling

Traditionelt har landbruget været snæversynet og søgt investeringskapital i form af pantsætning og medfølgende lån i penge- og realkreditinstitutter. Mulighederne har traditionelt set heller ikke været brede, da det har krævet bestemte uddannelser for at kunne drive og lede landbrug - snæversynet var medfødt, ja sågar næsten genetisk. Men det har ny lovgivning dog ændret på, og helt nye døre er blevet åbnet.

Ny mode - nye penge
De nye lovmæssige rammer gør, at landbruget i langt højere grad end i dag skal tænke på, hvordan der tiltrækkes ekstern finansiering i form af pensionsmidler og forbrugerfinansiering gennem fødevareobligationer/B-andele. Danske pensionsmidler og anden investeringsvillig kapital vil kunne arbejde med endda meget stor sikkerhed for afkast, gennem et omstillingsvilligt og forbrugerorienteret landbrugserhverv. Det skal være in at investere i verdens mest åbne og sikre fødevareproduktion. Samtidig skal investorerne have en oplevelse af, at dansk energi og fødevareproduktion tager ansvar for samfundsudviklingen.

Særstatus gennem kvalitet
Danmark kan blive Europas storeksportør af differentierede højværdifødevarer, med verdens højeste fødevaresikkerhed. Differentieringen fra resten af det europæiske marked skal ske gennem medejerskab, fællesskab og medansvar. Samtidig vil mange andre danske eksportvarer kunne markedsføres, med relation til danske højværdifødevarer - et dansk eksporteventyr med fødevarer som det absolutte centrum.

Øvelsen for landbruget går ud på at ændre signaler og holdninger, så man kan tiltrække den helt almindelige dansker som investor med sleeping capital. Det gør, at der er en forventning fra forbrugerne om en win-win synergi, og selvfølgelig et langsigtet afkast.

Accept gennem nytænkning og forandring
Landbruget skal opstille muligheder for fælles værditilvækst på Danmarks eneste nævneværdige råstof, nemlig landbrugsjord. Landmændene skal tænke anderledes i forhold til i dag omkring traditionel finansiering, da det på sigt vil være bedre at afgive ejerskab, for dermed at opnå en bedre samfundsaccept. Samtidig vil dansk landbrug opleve, at investorerne er med til at finansiere og skitsere hvor dansk landbrug skal hen.

Udgangspunktet er givet på forhånd, nemlig det landbrug, der er i dag. Og derfor skal de ændringer der skal ske i takt med, at eksterne investorer skyder kapital ind i landbruget, naturligvis være landbrugsfagligt forsvarlige. Og det vil nødvendigvis skulle foretages i takt med, at det nuværende produktionsapparat nedslides og afskrives.

Omstilling og udvikling
Der skal nye initiativer til, som tør gå i spidsen og så frøene, som får udviklingen til at spire. Tiltag, som tager ansvar og som handler - nu! Tiltag som Agri Nords Tænketank for Udvikling, hvis motto er værditilvækst for alle.

Rigtige danske landmænd er dem som er omstillingsparate, og som tør ændre produktionsmodellerne på lang sigt, ud fra de signaler, der kommer fra investorerne og det omgivende samfund. Samfundets og investorernes opgave er til gengæld at skitsere hvilke lønsomme og landbrugsfagligt korrekte løsningsmodeller, der vil kunne samarbejdes omkring med fælles værditilvækst for øje.

Forrige artikel Opret statsfond til økologi Opret statsfond til økologi Næste artikel GMO-strategi for grøn vækst