Arbejdskraft søges

DEBAT: Regeringen er på ret kurs med sin nye jobplan, skriver Landbrugsraadets præsident Peter Gæmelke.

Af Peter Gæmelke,
præsident for Landbrugsraadet

Med sin åbningstale tirsdag den 2. oktober satte statsministeren arbejdskraft øverst på den politiske dagsorden. Med en ambitiøs jobplan, der bygger på konkrete indsatsområder, skal der nu for alvor tages fat for at sikre flere hænder på arbejdsmarkedet. Som det er nu, bliver alt for mange arbejdsopgaver ikke løftet, og det rammer såvel det danske samfund som de enkelte virksomheder.

Alene i foråret 2007 har danske virksomheder måtte opgive at besætte 58.000 stillinger, og intet tyder på, at det er blevet lettere at søge arbejdskraft. Manglen på arbejdskraft udgør et stigende problem for danske virksomheder og truer Danmarks velfærd.

Jeg er helt enig med statsministeren i, at manglen på arbejdskraft udgør den største udfordring for det danske samfund - nu og i årene, som kommer. Kun, hvis vi formår at skaffe den nødvendige - og kvalificerede - arbejdskraft, vil grundlaget for fortsat vækst og velstand i Danmark kunne sikres.

Fødevareerhvervene gode til indvandrerintegration
Ved blandt andet at gøre det mere attraktivt at yde en ekstra indsats samt øge tilgangen af arbejdskraft fra udlandet, vil regeringen med sin jobplan bidrage til en øget tilgang af arbejdskraft. I fødevareerhvervet har vi rigtig gode erfaringer med at integrere bl.a. indvandrere og flygtninge på arbejdsmarkedet. Denne indsats ønsker vi naturligvis at blive bedre til, for alle i det danske samfund har et medansvar for, at der kommer flere ledige hænder på arbejdsmarkedet.

I fødevareerhvervet er vi helt afhængige af at kunne afsætte vores produkter på det internationale marked. At danske fødevarer er internationalt eftertragtede, er først og fremmest resultatet af, at vi hver dag kan gøre det bedre end konkurrenterne i udlandet. Det forudsætter dygtige og engagerede medarbejdere. Uden dem vil vi ikke kunne bidrage til det økonomiske grundlag, som sikrer vores alles velstand og velfærd. Øget efteruddannelse er også vigtig, hvis dansk arbejdskraft skal blive dygtigere til at skabe resultater. Her har regeringen allerede i samarbejde med arbejdsmarkedets parter sikret, at den danske arbejdskraft de kommende år vil kunne få et hidtil uset vidensløft.

Især vigtigt med forskere
Regeringens planer om at indføre et særligt virksomhedsvisum samt gøre det lettere at få forskere og højt kvalificerede medarbejdere her til landet er vigtige elementer. Vi kan ikke opretholde vores konkurrenceevne uden tilgang af kvalificeret arbejdskraft fra andre lande. De offentlige myndigheder har ansvaret for at sikre, at der sker en hurtig og tidssvarende sagsbehandling, da vi desværre for ofte har oplevet, at rekrutteringen af de nødvendige udenlandske medarbejdere strander i de offentlige papirbunker og arbejdsmarkedsrådene.

Den udfordring, som manglen på arbejdskraft udgør for det danske samfund, kan ikke undervurderes. Det er ikke alene regeringens ansvar at skaffe den fornødne arbejdskraft. Vi har alle i det danske samfund et medansvar for at sikre det nødvendige grundlag for vores fremtidige velstand og velfærd.

Forrige artikel Skolemad: Skatteyderne må til lommerne Skolemad: Skatteyderne må til lommerne Næste artikel Problematisk nej til uproblematiske afgrøder Problematisk nej til uproblematiske afgrøder