Danskerne vil ikke spise GMO

GMO: Et flertal af danskerne vil ikke spise grønt, som er genmodificeret, viser en ny meningsmåling. Henrik Høegh (V) vil lytte til forbrugerne, og det glæder økologer.

Danskerne vender tommelfingeren nedad til genmodificeret grønt.

En ny meningsmåling, A&B Analyse har foretaget for Altinget | Fødevarer, viser, at over 60 pct. af danskerne ikke vil spise grønt, som er genmodificeret. 22 pct. vil godt spise genmodificeret grønt, mens 18 pct. ikke ved, hvad de skal svare.

Begejstring hos S og EL
Hos Enhedslisten er man begejstret for resultatet. Fødevareordfører Per Clausen tolker det som et udtryk for, at forbrugerne er i stand til at gennemskue problemerne omkring GMO:

"Det fortæller, at forbrugerne er i stand til at gennemskue meget af den snak, der har været om GMO, og kan fokusere på, hvad er det for nogle produkter, de gerne vil spise, og hvad det er for nogle produktionsforhold, der skal være i forhold til dem," siger Per Clausen.

Han mener, at undersøgelsen sender et signal om forbrugernes holdning til GMO, som politikerne bør tage til efterretning:

"Jeg synes, vi skulle tage afsæt i den holdning og så fokusere på at skabe en udvikling for dansk fødevareproduktion, som undsiger anvendelsen af GMO, og så i stedet fokusere på økologi," siger Per Clausen.

Fødevareordfører for Socialdemokraterne, Bjarne Laustsen, er også begejstret for resultaterne, og han er enig i, at politikerne bør tage dem til efterretning:

"Jeg synes, forbrugerne stiller sig klogt over for det, de er usikre på. Det sender det signal, at politikerne skal tænke sig meget godt om, inden de siger ja til dyrkning af GMO i Danmark. Der er nogle risici forbundet med det, som forbrugerne også er opmærksomme på," siger Bjarne Laustsen.

Forbrugerne er usikre
Fødevareordføreren for de Konservative, Tage Leegaard, er enig i, at politikerne skal tage forbrugerne alvorligt. Men han mener, at undersøgelsens resultater er udtryk for usikkerhed hos forbrugerne:

"Jeg kan godt forstå, at folk reagerer som de gør, fordi de kender det ikke. Det synes jeg sådan set er forståeligt nok," siger Tage Leegaard.

Regeringspartierne er positive over for muligheden for GMO-dyrkning i Danmark, og Tage Leegaard mener, at undersøgelsen viser, at partierne har en kommunikationsopgave foran sig:

"Det sender det signal, at hvis man vil dyrke genmodificerede planter, og det er der mange gode grunde til, så skal der oplysning til, så folk kan blive fortrolige med det," siger Tage Leegaard.

Henrik Høegh ikke overrasket
Fødevareminister Henrik Høegh (V) er ikke overrasket over resultaterne, som han mener er udtryk for manglende viden hos forbrugerne:

"Tallene overrasker ikke. Med den viden, som forbrugerne har i dag, så er der ikke noget at sige til, at de er skeptiske," siger Henrik Høegh.

Ministeren har tidligere over for Altinget | Fødevarer givet udtryk for, at forbrugerne i højere grad ville blive inddraget i debatten om GMO.

"Jeg er enig med Eva Kjer Hansen i, at der er muligheder i GMO. Men jeg er lidt mere optaget af, at vi nu får accept og forståelse hele vejen igennem kæden af aftagere og forbrugere," sagde ministeren i marts.

Han understreger i dag, at regeringen vil lytte til forbrugernes ønsker på området:

"Dette område skal - som alle andre områder - drives af en efterspørgsel. Det er grundtanken i liberal politik. Jeg vil ikke arbejde for, at vi kan få GMO-afgrøder til Danmark, hvis der ikke er interesse fra hverken forbrugerne eller producenterne," siger Henrik Høegh.

Økologer: Lyt til forbrugerne
Hos Økologisk Landsforening er man glad for ministerens melding, men man mener, at ministeren ikke skal opfatte det som en kommunikationsopgave, men derimod genoverveje sin politik på området:

"Regeringens politik afspejler slet ikke den samme forsigtighed i forhold til gensplejsede afgrøder, og jeg synes, at både landbruget og politikerne burde lytte til og respektere forbrugernes skepsis," siger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening.

Han mener ikke, at man skal tolke resultaterne som et udtryk for uvidenhed hos forbrugerne:

"Forbrugerne ved ikke nok, fordi forskerne heller ikke ved nok. Så jeg vil mene, at det egentlig ikke er politikerne, der skal gøre forbrugerne klogere, men forbrugerne, der skal gøre politikerne klogere, fordi de viser en forsigtighed, hvor der er en mangel på viden," siger Paul Holmbeck.

Han mener, at undersøgelsen viser, at der er potentiale i at holde Danmark GMO-fri:

"Undersøgelsen viser, at der er kommercielle fordele i GMO-fri fødevarer. De købedygtige forbrugere på verdensplan, som danske landmænd kan leve af at producere til, ønsker fødevarer uden GMO, og Danmark kan kun leve af at satse på kvalitetsproduktion, og det indebærer også en mere naturlig produktion," siger Paul Holmbeck.

Forrige artikel Høegh afviser differentiering af kvælstofnormer Næste artikel Hent lyd fra samråd når brugeren har behov