Er økologiske fødevarer sundere end konventionelle?

DEBAT: Økologiske produkter er måske lige så sunde ernæringsmæssigt som konventionelle produkter, men til gengæld er de sunde for miljøet, forbrugerne, producenterne, dyrene og samfundet. Mere forskning i økologi vil gavne den helhedsløsning, som økologien er. Det mener Kirsten Lund fra Landbrug & Fødevarer.

Af Kirsten Lund Jensen
Teamleder Økologi, Landbrug & Fødevarer

Femten økologiske forskningsprojekter under Fødevareministeriet offentliggjorde i denne måned deres arbejde. Et af projekterne handlede om sundheden i de økologiske produkter. Resultatet viste ingen synderlig forskel mellem ernæringsværdien i de økologiske og de konventionelle produkter.

Den umiddelbare reaktion på sådan et resultat er måske at begynde at tvivle lidt på økologiens værdi. Men i mine øjne vil det være helt forkert. For når man kigger helhedsorienteret på sagen, er økologien sund for miljøet, forbrugerne, producenterne, dyrene og samfundet.

Økologien god for dyr og miljø
Økologien er en helhedstankegang og bør ikke vurderes udelukkende på enkeltfaktorer - heller ikke når det gælder spørgsmålet om sundhed. Det er glædeligt, at økologiske og konventionelle fødevarer tilsyneladende er lige sunde, når man kigger på fødevarernes indhold af næringsstoffer og vitaminer. Men der, hvor den økologiske produktion har en særlig værdi for den enkelte forbruger og for hele samfundet, er, når man kigger på den måde, fødevarerne produceres på - og de effekter det har på miljøbelastningen og produktionens bæredygtighed, på dyrenes velfærd og på smagen.

Generelt er den økologiske produktion en miljømæssig bæredygtig produktion. I økologien begrænses forbruget af ikke-fornybare ressourcer, gødningskilderne er som udgangspunkt økologisk husdyrgødning eller grøngødning baseret på efterafgrøder og kvælstoffikserende afgrøder. Økologien er sund for vores vandmiljø, og fravalget af kunstgødning i produktionen bidrager til et generelt lavere energiforbrug i produktionen af både mælk, kød og planteprodukter.

Dyrene i de økologiske produktioner har rig mulighed for at udøve naturlig adfærd. De har god plads, de har adgang til ude-arealer og frisk luft, og de spiser generelt meget grovfoder. Antibiotikaforbruget i de økologiske besætninger er også lavt, og der gælder ekstra lang tilbageholdelsesfrist, før man kan sælge produkter fra et økologisk dyr, der har været behandlet med medicin.

Økologien bør finde sin egen vej
Når alt det er sagt, så mener jeg, at økologien som helhed skal blive bedre til at gå sine egne veje - der er ikke behov for altid at sammenligne med den konventionelle produktion for at berettige den økologiske produktion.

Økologien har allerede et begyndende fokus på egne kornsorter, grønsager og dyr. En voksende andel af det økologiske korn, der sælges til møllerne i dag, er korn af gamle sorter med helt særlige egenskaber. Det er typisk nøjsomme og stærke sorter med markant smag, og som formentlig klarer væksten bedst uden brug af kunstgødning eller kemikalier - og som bidrager til sunde brød med god smag. Også i mejeriernes produktioner og hos slagterne fremstilles nogle produkter, der er særlige for økologien, og som har en høj kvalitet.

Selvfølgelig kan økologien blive bedre. Men det kræver blandt andet, at politikerne er mere villige end i dag til at investere i forskningen og udviklingen af den økologiske produktion. Meget af forskningen har indtil nu lagt sig så meget op ad den konventionelle produktion, så det kun i begrænset omfang har bidraget til udviklingen af økologien. For eksempel kunne vi forske meget mere i udvikling og forædling af plantesorter og husdyr specifikt til økologisk produktion. Og hvad med smagen af de producerede produkter? Og hvilken samfundsmæssig effekt har den økologiske produktion, når det gælder vores vandmiljø og miljøet generelt? Og hvilken sundheds- og klimaeffekter har den økologiske produktion, hvis spisebordet fulgte årstidsproduktionen og indeholdt flere friske økologiske råvarer? Der er mange spændende områder at belyse. Og både erhvervet og forskerne står på spring med gode ideer.

Derfor bør politikerne investere meget mere i forskning inden for økologi. Og midlerne bør i høj grad bruges på at udvikle økologien til at være en endnu bedre helhedsløsning. Meget mere forskning vil også bidrage til at nå vækstmålene for 2020.

Forrige artikel Vi skal følge anbefalingerne Næste artikel Kalorieoplysning påvirker fastfoodvalg Kalorieoplysning påvirker fastfoodvalg