Dansk landbrug hårdt ramt af konjunkturerne

NEDGANG: Sidste års konjunkturer og store fald i afregningspriserne undergravede danske landmænds økonomi og resulterede i et tab, der samlet løb op i mere end 6 mia. kr.

Høje afregningspriser under fødevarekrisen fik landmænd i hele verden til at udvide produktionen, og samtidig gav gunstige vejrforhold højere udbytter i store landbrugsregioner i 2009.

Afmatningen i den globale økonomi lagde imidlertid en dæmper på efterspørgslen efter fødevarer og resultatet blev et skift fra fødevareknaphed på de globale markeder til fødevareoverskud, hvilket resulterede i hastigt faldende priser og en stor økonomisk lussing også til danske landmænd.

Det viser den nye rapport Landbrugets økonomi 2009 fra Fødevareøkonomisk Institut.

Det samlede tab estimeres af instituttet til at være mere end 6 mia. kr. Tabet forventes næsten at forsvinde i 2010, men der vil fortsat ikke være noget overskud til at aflønne landmandens egen indsats og til at forrente egenkapitalen.

Men det var ikke kun landmændene, der kæmpede med dårligere økonomi i 2009. Fødevareindustrien oplevede ligeledes en betydelig nedgang i både omsætning og indtjening. Blandt andet den turbulente udvikling i råvarepriserne og et stigende salg af discountvarer på bekostning af luksusvarer kostede industrien 3,5 mia.

Login