Tunge maskiner truer landbrugsjorden

FORSKNING: En dansk forskergruppe ved Aarhus Universitet har samlet viden om og vurderet truslerne mod landbrugsjorden i Danmark.

Forskere ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet, har netop udarbejdet en rapport, som behandler trusler mod den danske landbrugsjords kvalitet og funktioner. 

Seniorforsker Per Schjønning, Institut for Jordbrugsproduktion og Miljø, der har koordineret arbejdet, peger på tre overordnede trusler: jordpakning, nedgang i organisk stofindhold samt erosion forårsaget af vand og jordbearbejdning.

I rapporten vurderer forskerne, i hvilket omfang de forskellige trusler udgør et problem, og på hvilken måde, den enkelte trussel kan nedsætte jordens kvalitet og funktioner. Truslerne vurderes på basis af jordens "tilbagesvingningsevne" - det vil sige, om der sker permanent skade på jorden.

Tunge maskiner og erosion
Set i det perspektiv, er det især anvendelsen af meget tunge maskiner, som er problemet, fastslår Per Schjønning:

"Pakning dybere end ca. 40 cm har vist sig at være stort set permanent. Endvidere har mange især østdanske jorde et kritisk lavt indhold organisk stof, som det vil tage meget lang tid at rette op på," siger han i en pressemeddelelse.

Per Schjønning peger på, at der bør ske en tilpasning af driftsmetoderne, således at jordens organiske indhold øges - og at lasten på markmaskinernes hjul reduceres.

Jordbearbejdningserosion og - i mindre udstrækning - vanderosion vurderes også at give anledning til permanent reduktion af jordkvaliteten i et omfang, der ligeledes bør påkalde sig opmærksomhed.

Login