Madmæssigt selvmål i Odder

DEBAT: Det er at gå for vidt, når Odder Kommune har droppet alt sukker i institutionerne – selv på børnefødselsdage, mener Ghita Parry fra Kost & Ernæringsforbundet.

Af Ghita Parry,
formand for Kost & og Ernæringsforbundet

Laura er rigtig glad i dag. Hun har nemlig fødselsdag og bliver fem år. Og så skal alle kammeraterne fra børnehaven med hjem sammen med pædagogerne fra hendes stue og holde fødselsdag. Laura har glædet sig til denne dag - og til at de skal have lagkage, kakao og mors gode, hjemmebagte boller.

Men på bordet står et par kander med postevand og en kande kaffe til de voksne. Der er knækbrød med ost, et friskbagt rugbrød, agurker og gulerødder i stave - og en stor skål med frugt. Men ingen kakao, ingen hjemmebagte boller og ingen lagkage.

For Laura bor i Odder Kommune, og her har politikerne vedtaget en nul-tolerance over for sukker i de kommunale institutioner, dagplejer og skoler. Sukkerforbuddet er en del af kommunens nye mad- og måltidspolitik.

Det gælder også i private hjem, hvor byrådet henstiller til, at forældrene dropper sukker, når de holder børnefødselsdag, og der er pædagoger eller dagplejere inviteret med. Politikerne har dog åbnet for mulige undtagelser i forbuddet, men lader det være op til forældrebestyrelserne at afgøre hvilke. 'Frihed under ansvar', kalder Odders borgmester Niels Ulrik Bugge (V) det.

Selvmål
I mine øjne har Odder Kommune begået et madmæssigt selvmål med nul-tolerancen. For hvad så med rødbeden på leverpostejsmaden? Og de hjemmebagte boller? Personligt ville jeg nødig sætte tænderne i en syltet rødbede uden sukker. Eller fejre børnefødselsdag med knækbrød, fordi der ikke må komme sukker i fødselsdagsbollerne. For nu at sætte det lidt på spidsen.

Jeg er overbevist om, at politikerne i Odder har haft de bedste intentioner - at passe godt på de mindste borgeres helbred og sundhed. For alle undersøgelser viser jo, at danske børn får for meget sukker og slik i hverdagen.

Men at gå så vidt som til at forbyde det til en børnefødselsdag mener jeg er helt forrykt. Og det er i hvert fald dumt ikke at benytte sig af den kostfaglige ekspertise, som findes i mange kommuner.

Her er både ernæringsassistenter og professionsbachelorer i cateringledelse (før hed de økonomaer), der har en faglig viden om mad - og sukker - som politikerne i dette tilfælde kunne have haft god gavn af at lytte til.

Sundhed - ikke mindst vores børns - handler om at spise god, sund og varieret hverdagsmad. Det kan man blandt andet sikre ved at ansætte uddannet, kostfagligt personale i de kommunale daginstitutioner og skoler. For hvis børnene her hver dag får et sundt og ernæringsrigtigt måltid mad, vil de uden risiko for deres helbred kunne få et stykke lagkage, en kop kakao og en af mors hjemmebagte boller med syltetøj, når de er til Lauras fødselsdag.

Forrige artikel Ingen ændringer uden evaluering Næste artikel Landbruget kan nedbringe Danmarks CO2-udslip