Øko-støtte er en investering i fremtiden

DEBAT: Regeringen har sat et ambitiøst mål for økologien. For at det kan nås, kræver det en indsats, men det kan lykkes, da både danskerne og hele verden har fået øjnene op for dansk økologi. Det skriver fødevareminister Dan Jørgensen.

Af Dan Jørgensen (S)
Fødevareminister

Økologien er god for mange ting. En økologisk ko kommer på græs og har det bedre end en, der står indenfor hele året. En økologisk grøntsag er dyrket uden sprøjtemidler, og dermed havner der heller ikke pesticidrester på din tallerken eller i grundvandet. Blandt andet derfor mener jeg, at vi bør støtte økologien.

Regeringen har et mål om at fordoble det økologiske areal inden 2020, og det kræver selvfølgelig en indsats at nå så ambitiøst et mål.

Vi giver ikke støtte for støttens skyld, men fordi vi vil udvikle den danske fødevareproduktion i en bæredygtig retning, ligesom vi i årevis har støttet bæredygtig energi, fordi vi hellere vil lave strøm af vinden end at trække på verdens naturressourcer.

Ligesom med bæredygtig energi, tror jeg på, at der er et stort potentiale i økologien. Da den først gjorde sit indtog på det danske marked, var økologiske produkter noget kuriøst og dyrt stads for feinschmeckere. I dag er 30 procent af de mælkeprodukter, danskerne køber, økologiske.

Desuden har verden fået øjnene op for de danske produkter. Lige nu bliver dansk økologisk mælk solgt i Kina for over 25 kroner literen. Det gør det, fordi Kina ligesom mange andre lande er ved at opbygge en stor middelklasse, der gerne betaler for økologiske kvalitetsvarer. Frem mod 2020 vil den middelklasse på verdensplan vokse med 1,8 milliarder mennesker - eller 1,8 milliarder potentielle nye kunder til danske økologiske produkter.

Men økologien er ikke kun et salgshit i sig selv. Økologien har beriget hylderne i de danske supermarkeder med en lang række nye kvalitetsprodukter i de senere år. Det giver inspiration til andre. Jeg tror, at mange konventionelle landmænd er interesserede i at have bedre dyrevelfærd og bruge færre pesticider, uden nødvendigvis at blive fuldblods-økologer. Og her virker økologien som en konkurrent og inspirator, der også skærper produktionen i det konventionelle landbrug.

Her i løbet af foråret vil jeg modtage en evaluering af de tidligere økologindsatser og anbefalinger til nye. Rigtig mange interessenter har været involverede i arbejdet. Vi vil få deres bud på, hvad der skal til for, at økologien realiserer det vækstpotentiale, vi alle er enige om, er til stede.

Forbrugerne har allerede vist vejen. De er villige til at betale mere for økologi. Det skyldes hverken tvang eller urealistisk lave spotpriser. Det er først og fremmest et bevidst valg. Derfor har vi verdens største omsætning af økologiske varer målt i forhold til ikke-økologiske.

Økologi er holdning og ikke bare pris. Derfor skal vi som politikere gøre, hvad vi kan for at fremme økologien, i hvert fald hvis vi mener de flotte ord om rent drikkevand, bæredygtighed og dyrevelfærd. Derfor har jeg truffet et valg for min politik, og det er at støtte økologien – for i mine øjne er den økologiske støtte en investering i det danske landbrug, dyrevelfærd og vores fælles fremtid.

Forrige artikel Tag det ansvar I er valgt til! Tag det ansvar I er valgt til! Næste artikel Er den økologiske produktion økonomisk bæredygtig? Er den økologiske produktion økonomisk bæredygtig?