V: De første skridt mod biosamfundet er taget

DEBAT: De første skridt mod biosamfundet er taget, mener Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen. Men regeringens insisteren på at nedsætte kommissioner på området er unødvendigt dobbeltarbejde, skriver han her.

Af Erling Bonnesen,
Fødevareordfører for Venstre, MF 

Fremtidens Danmark er uafhængigt af kul, olie og gas. Det siger sig selv, at de begrænsede fossile ressourcer før eller siden vil blive udfaset, og at der skal findes nye og bæredygtige ressourcer.

I Energistrategien 2050 fremlagde vi vores mål: at Danmark frem til 2020 skal reducere forbruget af fossile brændsler i energisektoren med en tredjedel. Samtidig øges andelen af vedvarende energi til 33 pct. (mod hidtil 30 pct.).

Kig til teknologierne
Det er klart, at skal vi virkeliggøre omstillingen til fossil uafhængighed, så er vi nødt til at se på, hvilke teknologier der har størst potentiale til at dække Danmarks energiforbrug. Og naturligvis også, hvordan de forskellige teknologier kan supplere hinanden.

Fordelen ved at fremme biomasse og biogas er, at de er stabile energikilder, der kan bruges, når vindmøllerne står stille. Det giver altså bioenergi en helt central rolle.

Bæredygtige beslutninger
Med energiforliget i marts sikrede vi bedre rammebetingelser for biogasudbygningen ved at hæve prisen på biogas samt anlægsstøtten til nye biogasanlæg. Det skete i forlængelse af de tiltag for biogassektoren, som VK-regeringen satte i værk med Grøn Vækst.

Som en del af aftalen målrettede vi støtten til 2. generations-biobrændsler. Det har vi gjort, fordi vi mener, at branchen er bedst tjent med, at vi som politikere melder klart ud fra starten. Vi er ikke interesserede i tyske tilstande, hvor markerne bliver fyldt med majs til biogas. For os skal biogassen komme fra rest- og affaldsprodukter. Det skal vi have helt klare sigtelinjer for. Alt andet vil blot være en dyr forhaling af en nødvendig proces. 2. generations-biobrændsler er det, vi kommer til at bruge i fremtiden.

Landbruget som meget større aktiv 
Med udviklingen af en stærk biogassektor i Danmark tager vi et af de første skridt på vejen til at øge udnyttelsen af biomasse og i højere grad tænke landbruget ind i fremtidens fossilfrie samfund. Dansk landbrug er allerede en aktiv energileverandør, men kan blive et meget større aktiv.

Bekymrende mange kommissioner 
At se regeringen nedsætte den ene kommission efter den anden, som hver især skal se på biosamfundet fra hver deres vinkel, er lidt bekymrende. Fødevareministeren mener, at der ikke er fare for dobbeltarbejde, når både Natur- og Landbrugskommissionen og erhvervsministerens vækstteam skal se på fremtidens anvendelse af biomasse. Jeg mener, at hvis ikke der er fare for dobbeltarbejde, så er det, fordi de ikke opfylder deres opgave.

Vigtig med helhedstanken 
Opgaven er jo netop at sammentænke landbrug, erhverv og forskning, som flere debatindlæg her på Altinget har påpeget. Der er brug for helhedstænkning i brugen af biomasse lige fra marken og til et (måske genbrugeligt) slutprodukt.

Der ligger en stor opgave i at gennemføre den opgave. Og for os politikere ligger der en stor opgave i at skabe de rette incitamentsstrukturer. Vi har taget et skridt hen ad vejen med de forbedrede rammevilkår for biogasanlæg. Men vi skal tænke længere end blot el og varme.

Jeg ser frem til at høre, hvad de forskellige kommissioner når frem til - og hellere før end senere.

Forrige artikel Husk den langsigtede bæredygtighed for biogassen Næste artikel SF: Danmark skal rykke på bæredygtig biomasse nu SF: Danmark skal rykke på bæredygtig biomasse nu