Overbevisende udspil om GMO

DEBAT: GMO kan skabe tiltrængt vækst i fødevareerhvevene, og fordelene er indlysende: Det er bedre for miljøet, klimaet og indtjeningen, mener branchedirektør i DI Fødevarer Ole Linnet Juul.

Af Ole Linnet Juul
Branchedirektør i DI Fødevarer

Klima, miljø og de aktuelle økonomiske vækstudfordringer kalder på nye løsninger. I det lys er det perfekt timing af fødevareministeren i sidste uge at lancere ministeriets vidensyntese om GMO.
Analysen er omfattende og interessant læsning. Den dokumenterer klart teknologiens bidrag til at reducere klima og miljøbelastning ved plantedyrkning.

Den opridser nogle af teknologiens muligheder, når vi taler fødevarer med bedre ernæringsegenskaber, foruden at den dokumenterer meget store økonomiske fordele i hele råvareproduktionen. Også sikkerhedsaspekterne belyses og de hviler på et omfattende datagrundlag.

Fordelene er indlysende
De nye planter har været dyrket i mere end 10 år - uden for EU forstås - og udbredelsen er i kraftig stigning selvfølgelig, fordi fordelene for miljø, klima og indtjening er indlysende. Derfor skal rapporten bruges til at komme videre.

Det omfattende og overbevisende datamateriale maner frygt og myter i jorden og bør omgående få politikere og beslutningstagere til at agere offensivt så rammevilkårene for produktion, forskning og udvikling indenfor bioteknologien styrkes i Danmark og EU.

Vi skal naturligvis fortsat have fokus på miljø- og langtidseffekter og sikkerhed i forskning og udvikling. Men rapportens dokumentation fjerner en meget stor del af usikkerheden, så vi nu kan koncentrere os om hvordan vi anvender teknologien, hvordan vi kommer tilbage i GMO-forskningen, og hvordan vi også sætter præg på ulandenes tilgang og udnyttelse af GMO-teknologien. 

Teknologi kan skabe vækst
Man kan selvfølgelig have en holdning til GMO. Men man kan ikke benægte fakta, som de fremstår i vidensyntesen.

I industrien ønsker vi at anvende teknologien som en af nøglerne - og vel at mærke en central en af slagsen - til at sikre en renere og mere bæredygtig fødevareproduktion. Vi skal udvikle den danske fødevareproduktion, vi skal have bedre fødevarer og renere miljø.

Det nås ikke ved at reducere produktionen. Tværtimod. Vi skal bruge teknologien til at skabe den vækst, vi har så hårdt brug for. Vidensyntesen er overbevisende og bør være startskuddet til, at vi kommer i gang. Nu.

Forrige artikel Fedtskat nødvendig for folkesundheden Fedtskat nødvendig for folkesundheden Næste artikel DI og fødevareministeren ignorerer FN