Gjerskov vil have landbrugsstøtten frem i lyset

KORT NYT: Fødevareminister Mette Gjerskov (S) støtter EU-Kommissionens forslag om offentliggørelse af landbrugsstøtten. Flere medlemslande stritter imidlertid kraftigt imod.

EU-Kommissionen kom for nyligt med et forslag om at offentliggøre navne på de landmænd, som årligt modtager landbrugsstøtte fra EU. Man vil samtidig offentliggøre hvor meget, den enkelte landmand modtager i støtte.

Kommissionens forslag blev mandag fremlangt på Rådsmødet i Luxembourg, hvor det mødte en del modstand. Fødevareminister Mette Gjerskov ser dog meget gerne, at landbrugsstøtten bliver offentlig:

"Selvfølgelig skal alle kunne se, hvad pengene går til. Landbrugsstøtten fylder 40 procent af EU's samlede budget. Det er skatteborgernes penge - og hvorfor i alverden skal skatteborgerne så ikke også have mulighed for at se, hvad vi bruger alle de mange euro, kroner, zloty og pund på," siger Mette Gjerskov i en pressemeddelelse.

Modstand mod offentliggørelse
Men det er altså ikke alle medlemslande, som er ligeså positive over for forslaget. Flere lande som Frankrig, Østrig, Belgien, Irland og Holland er meget skeptiske over for offentliggørelsen af støttemodtagerne. Kun Storbritannien og Sverige støtter uforbeholdent Danmark i ønsket om få beløbene og modtagerne frem i lyset.

Flere lande ser gerne, at der bliver indført en bagatelgrænse, så mindre landmænd og gårdejere, der modtager en lav støtte, ikke bliver offentliggjort. Samtidig er flere bekymrede for omfanget af de administrative udgifter, der kan følge med at åbne op for offentligheden.

Mette Gjerskov mener dog, at det i første omgang handler om at tage principiel stilling til offentliggørelsen:

"Nu synes jeg, det gælder om at få taget en principiel stilling til det her, så kan vi altid se på alle de små knaster, der evt. skal slibes til, for at det kan fungere i praksis. Jeg synes, det vigtigste er, at EU viser mere åbenhed, og borgerne får et større indblik i, hvad der foregår, og hvad deres penge bliver brugt til. Så er jeg sikker på, at alt det praktiske nok skal løse sig," lyder det fra Mette Gjerskov.

Login