DIIS: Færøsk fiskeriaftale efterlader øriget sårbart over for Putins forgodtbefindende 

Rusland er en utilregnelig geopolitisk spiller, der uden tøven vil kunne udnytte den ellers gode relation til Færøerne som et våben mod den vestlige alliance, skriver Petra Mathilde Jørs og Kim B. Olsen.

I kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine er Færøernes sanktionspolitiske linje og fiskerisamarbejde med Rusland kommet til debat. De to forhold hænger sammen, men er vigtige at adskille. Lad os starte med en smule baggrund.

Den første færøske sanktionslovgivning overfor Rusland blev vedtaget i maj 2022, og i det store hele er den på linje med EU's sanktioner, men den vedrører kun hjemtagne sagsområder. En yderligere lovgivning vedrørende ikke-hjemtagne områder, som også kræver en tilsvarende dansk lovgivning, er under udarbejdelse.

Den færøske lovgivning slår fast, at landsstyremanden for udenrigsanliggender ikke har hjemmel til at indføre sanktioner på områder, der vedrører Færøernes fiskeriaftaler med andre lande samt eksport af fiskevarer og madvarer. Færøerne kan derfor fortsætte sin eksport af fisk til Rusland og Belarus. Dette er helt i tråd med EU's linje om ikke at sanktionere eksport af fødevarer.

Login