Det sker i EU: Sanktioner mod Lukasjenkos migrantpres, Polen og Ungarn for EU-Domstolen og europæiske indsatsstyrker

Flygtningekrisen ved EU’s østlige grænser er i højsædet i denne uge, hvor et nyt forsvarspolitiske udspil også er på programmet, mens den frie dommerstand i Polen kommer under lup ved EU-Domstolen, som også skal dømme om Ungarns forbud mod at hjælpe asylansøgere.

Det er tunge emner, der er på bordet, når EU’s udenrigsministre mandag mødes til deres månedlige forsøg på at ordne verdenssituationen. Den optrappede flygtningesituation på EU’s østlige grænse vejer tungt, hvor ministrene forventes at give deres politiske støtte til yderligere sanktioner mod Aleksandr Lukasjenkos regime i Belarus for bevist at bruge migranter til at presse EU. Det samme gør den eskalerende konflikt i Etiopien. Men også de politiske spændinger på Vestbalkan og situationen i Sahel er på dagsordenen.

Mandag aften udvides mødet med de europæiske forsvarsministre. Sammen skal de diskutere det såkaldte strategiske kompas for den europæiske sikkerheds- og forsvarspolitik, der skal diktere den strategiske retning, som EU skal bevæge sig i på området de næste fem-ti år. Et forslag om en EU-finansieret indsatsstyrke på 5.000 mand er løbet med mange af overskrifterne. Set fra dansk perspektiv er det dog indsatser mod hybrid krigsførelse, cyberangreb og indregning af ting som klimaforandringer og migrationspres i trusselsbillede, som vejer tungest. Det er også områder, hvor Danmark kan være med på trods af forsvarsforbeholdet, hvilket ikke er tilfældet, så snart det handler om militære missioner og andet, der involverer krudt og kugler.

De europæiske landbrugs- og fiskeriministre er også i Bruxelles. De har blandt andet EU’s nye skovstrategi på programmet, samt markedssituationen for fødevarer som svinekød, korn og mejeriprodukter. Desuden kommer fordelingen af næste års fiskekvoter mellem EU og Storbritannien til debat.

Login