Det sker i EU: Ministre fra Danmark og andre lande boykotter møder i Budapest

Hverken udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen eller den nyudnævnte europaminister, Marie Bjerre, tager til uformelt ministermøde i Orbáns Ungarn denne uge. Derimod er både Bjerre og den kommende EU-kommissær, Dan Jørgensen, ventet i Bruxelles.

I en uge, hvor Bruxelles gearer op efter august måneds ferieperiode, forventes der besøg fra to nyudnævnte danske EU-topfolk: Både den nye europaminister, Marie Bjerre (V), og kommende EU-kommissær Dan Jørgensen (S) kommer på studietur til Bruxelles. De blev begge udnævnt af regeringen i sidste uge. Præcise datoer og programmer for deres respektive besøg var ikke endelig fastlagt søndag.

Samtidig samles ministre og embedsmænd i Budapest til et meget omstridt europaministermøde, som bliver præget af andre medlemslandes utilfredshed med starten på Ungarns EU-formandskab i juli. Det er normalt at indlede et formandskab med en række uformelle ministermøder i formandslandet, og dette møde skulle have været et bredt udenrigsministermøde. Sådan bliver det bare ikke, efter at den ungarske leder, Viktor Orbán, i juli besøgte både Vladimir Putin i Moskva og Xi Jinping i Beijing for at diskutere "fredsplaner" for Ukraine uden at have afklaret noget som helst med de andre EU-regeringer.

I protest organiserede EU’s udenrigschef, Josep Borrell, et separat møde i Bruxelles torsdag i sidste uge, hvor Lars Løkke Rasmussen (M) og de andre medlemslandes udenrigsministre deltog. Der var også et uformelt forsvarsministermøde fredag.

Login