Det sker i EU: Fuld knald på krisehåndteringen

OVERBLIK: Der skal bindes sløjfe på Brexit-sagaen, findes en løsning på gidselsituationen, som EU’s næste syvårige budget befinder sig i, og sættes nye ambitiøse klimamål i denne uge.

Mandag 7. december
Efter en intens weekend er der stadig ikke noget gennembrud i forhandlingerne mellem EU og Storbritannien om en ny handels- og samarbejdsaftale. EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og den britiske premierminister, Boris Johnson, har aftalt at gøre status igen mandag i det, der virkelig bliver set som sidste udkald, hvis en aftale skal nå i mål inden udgangen af året.

Mandag er også dagen, hvorefter det officielt er for sent at indgå en aftale om et nyt EU-budget for 2021 i dets nuværende form. I stedet risikerer EU at skulle starte året med et minimalistisk nødbudget, hvor der bliver udbetalt penge til ting som direkte landbrugsstøtte, udviklingsbistand og administration, men hvor der ikke er midler til alle de nye programmer inden for for eksempel miljø, forskning og sundhed, der skulle være startet 1. januar, medmindre et nyt budget fremsættes og vedtages inden. Problematisk for Danmark er, at den rabat på EU-medlemskabet, som statsminister Mette Frederiksen møjsommeligt fik forhandlet på plads i sommer, heller ikke træder i kraft, før der er et budget på plads.

Grunden, til at EU for første gang siden slutningen af 80’erne befinder sig i den knibe, er, at Polen og Ungarn blokerer for en vedtagelse af rammebudgettet for de næste syv år, fordi de er utilfredse med nye regler, der kæder udbetalingen af EU-midler sammen med overholdelse af retsstatsprincipperne. Før det kommer på plads, kan der ikke fastsættes et budget for 2021.

Login