Det sker i EU: Fiskekrig og klimadiplomati

EU er ramt af efterårsferie i denne uge med minimal mødeaktivitet. Til gengæld sker der ting og sager uden for Bruxelles, hvor hele verden kigger mod Glasgow, mens Frankrig og Storbritannien truer med fiskekrig i Kanalen.

Alle øjne er rettet mod Glasgow, hvor verdens ledere over to dage skal kaste noget politisk star quality og handlekraft over det klimatopmøde for 197 nationer, der skal løbe over de næste små to uger. Ud over statsminister Mette Frederiksen (S) og rigtig mange af hendes europæiske kolleger vil også alle EU-cheferne, en delegation af EU-parlamentarikere og flere EU-kommissærer være at finde til COP26.

En række EU-parlamentarikere benytter deres mødefri uge til at tage på studietur. Det gælder for eksempel flere medlemmer af Udvalget for international handel, som drager til Washington. Her skal de diskutere udfordringer for verdenshandlen og det nye Handels- og teknologiråd, der er oprettet mellem Biden-administration og EU med målet at fjerne en række handelstekniske knaster mellem parterne. Parlamentarikerne skal både møde folk i Det Hvide Hus, medlemmer af kongressen, virksomheder og tænketanke.

En ulmende fiskestrid mellem Storbritannien og Frankrig kan bryde ud i lys lue tirsdag. Der har den franske regering stillet et ultimatum til briterne, som tøver med at uddele eller forny licenser til franske fiskere til at fiske i britisk farvand. Franskmændene truer med at forbyde britiske fiskere at losse deres fangst i franske have. Samtidig vil franskmændene stramme skruen på told- og fødevaresikkerhedskontrol på varer fra Storbritannien, hvis ikke den britiske regering kommer på banen inden.

Login