ITD: Velkommen, kommissær. Nu skal vi lægge fremtidsplaner

DEBAT: Den europæiske transportsektor har brug for en klar og innovativ plan for fremtiden. Og det haster midt i en rivende digital udvikling med voksende krav fra kunderne, skriver ITD’s public affaris-chef, Karen Roiy.

Af Karen Roiy
Public Affairs chef i ITD

Velkommen til Danmark, transportkommisær. 

Geografisk ligger Danmark på toppen af det europæiske kontinent. Af selvsamme årsag har Danmark per tradition altid været en stærk handelsnation, der har fragtet varer både på vej og sø gennem århundreder. 

Men Europa er under forandring, og den øgede globalisering fylder stadig mere i det samlede billede. Man kan sige, at det verdensbillede, vi kigger ind i, er blevet mindre, men stadig mere komplekst.

EU-samarbejdet er fortsat en stærk markør for den danske transportsektor. Derfor ønsker vi også en klar, dedikeret vision for en stærk europæisk transportsektor. 

Det indre marked skal understøttes
Et stærkt indre marked er i vores øjne en klar og nødvendig forudsætning for, at vi fortsat kan sikre vækst og innovation i Europa og hamle op med den internationale konkurrence i markederne. 

En stærk transportsektor, der sikrer, at varestrømmen kommer fra a til b, spiller i vores øjne en vigtig rolle i at gøde mulden til vækst og økonomisk opsving for hele Europa.

I ITD er vi meget opsatte på at understøtte ambitionen om et stærkt indre marked. Vi ønsker fra vores side at sikre fair konkurrenceforhold i hele den europæiske transportsektor, sikre investeringer i mere og bedre infrastruktur og ikke mindst understøtte vækst gennem digitalisering og innovation.

Gennem målrettede investeringer i innovative løsninger på transportområdet vil vi kunne skabe vækst i Europa.

Udviklingen går stærkt
Transportsektoren er i høj grad kendetegnet af at være omstillingsparat. Det handler om at kunne tilpasse virksomheden til de stadigt skiftende indkøbs- og transportmønstre. 

Kravene fra de godt 500 millioner indbyggere i EU vokser dag for dag, og behovet for at kunne få varerne hurtigere frem stiger i takt med udviklingen. Det er de vilkår, vores medlemmer arbejder under, hvad enten de styrer logistikken eller sidder bag rattet.

I Danmark og fra ITD’s side fokuserer vi meget på den øgede digitalisering og automatisering af transportsektoren, da den uden tvivl vil definere rammerne for sektoren i de kommende år. Erkendelsen af, at det er her, der skal sættes ind, er allestedsnærværende. 

Behov for en innovativ strategi
Men vi har også behov for klare signaler fra EU. Der er behov for en klar masterplan for rammerne for digitaliseringen af Europa. 

Vi ved, der arbejdes på det fra EU-hold, men taxameteret tikker. Vi er ikke den eneste sektor, der skriger efter tiltag til at løse den gordiske knude på det digitale område. 

Det er tiltrængt, for de er afgørende for de investeringer, vores sektor står over for at skulle foretage, og som skal bidrage til at tegne vores branche i fremtiden. Og i vores øjne er der store gevinster at hente i en velfungerende europæisk transportsektor.

Vores ønske til dig er derfor en klar masterplan, som kan sætte EU på verdenskortet for innovative transportløsninger. Vi ønsker dig et godt og givende besøg i Danmark.

Forrige artikel FDM: 2025-plan løser ikke trængselsproblemer FDM: 2025-plan løser ikke trængselsproblemer Næste artikel DI: 2025-plan skal styrke konkurrenceevnen DI: 2025-plan skal styrke konkurrenceevnen